Kontrolujeme výroky politikov: Demagóg týždňa je Juraj Miškov

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 09:53 • 2 min
Kontrolujeme výroky politikov: Demagóg týždňa je Juraj Miškov

BRATISLAVA - V relácii O 5 minút 12 19. mája na STV sa stretli bývalý a súčasný minister hospodárstva nad témou konsolidácie, vystriedali ich bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa analýzy Demagog.sk počas relácie padlo spolu 30 faktických výrokov, len 19 z nich pritom bolo pravdivých.

slovakia

left justify in out

Demagógom tohto týždňa sa stal Juraj Miškov, ktorý použil tri zavádzajúce tvrdenia oproti trom pravdivým. Naopak najlepšiu štatistiku si z tohto týždňa odnáša Tomáš Malatinský, ktorý nepochybil ani v jednom z deviatich faktických výrokov.

Miškov na tému konsolidácie vyhlásil, že počas Radičovej vlády boli až dve tretiny uskutočnené na strane znižovania výdavkov verejnej správy a len jednu tretinu pokryli príjmy zo zvýšených daní. Hoci približne takýto pomer šetrenia a zvyšovania daní Radičovej vláda pôvodne plánovala, počas roka prešla na rétoriku, podľa ktorej iba približne polovicu konsolidačného balíčka pokryje šetrením výdavkov. Analytici z INESS a IHP však spochybňujú aj tento záver a konštatujú, že vláda konsolidovala viac na strane príjmov, preto tento výrok označil Demagog.sk ako zavádzajúci.

Pri kritike konsolidácie úradujúcej vlády Miškov zavádzajúco interpretoval mieru šetrenia, ktorú vláda v roku 2013 podľa Programu stability na roku 2013 – 2016 plánuje uplatniť. Za zavádzanie považuje Demagog.sk aj Miškovovo tvrdenie, že každý rok výdavky vo verejnej správe rastú. Aj keď v absolútnych číslach sa výdavky zvyšujú, v pomere ku HDP majú klesajúcu tendenciu.

Kaliňák pri obhajobe svojej novely zákona o hlásení pobytu občanov SR zdôrazňoval, že vlastne nič nemenila. Nielenže pravidlá ohlasovania pobytu ešte neplatia vyše 15 rokov, ako tvrdil, ale len necelých 15, predovšetkým však novela z ohlasovania robí povinnosť, ktorej neplnenie sa považuje za priestupok. Nepravdu si pripísal aj za chybne uvedený počet hlasov, ktorý pri poslednej voľbe šéfa NKÚ získal opozičný kandidát Klimeš – minister vnútra hovoril o 37 hlasoch namiesto presných 39.

Žitňanská počas relácie svoju argumentáciu podoprela len štyrmi faktickými výrokmi, z ktorých jeden hodnotí Demagog.sk ako zavádzajúci. Tvrdila totiž, že poslanci Smeru “omylom” schválili pozmeňovací návrh poslanca Osuského o vypustení bodu o povinnom hlásení pobytu v zahraničí dlhšom ako 90 dní. NR SR však vďaka nekoordinovanému postupu poslancov vládnej strany schválila bod Osuského pozmeňovacieho návrhu, ktorý presadzoval, aby si obyvatelia naďalej mohli zapísať ako trvalé bydlisko byt, ktorý majú prenajatý na dobu neurčitú, bez súhlasu vlastníka. 

Možnosti hodnotenia portálu Demagog.sk uzatvára kategória “neoveriteľných” výrokov, pri ktorých nebolo možné nájsť verejne dostupný zdroj, ktorý by tvrdenie jednoznačne potvrdil alebo vyvrátil. Tento týždeň takéto hodnotenie získalo päť výrokov, z ktorých dva sa týkali hlasovania vo voľbe šéfa NKÚ v NRSR, ktorá nebola verejná. Presné výroky politikov, ako aj ich hodnotenia a zdôvodnenia nájdete na stránke Demagog.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies