Kontrolu nad tripoliským letiskom údajne prevzali povstalci z Misuráty

NETKY.SK • 24 August 2014, 12:59 • 2 min
Kontrolu nad tripoliským letiskom údajne prevzali povstalci z Misuráty

TRIPOLIS - Ozbrojené oddiely z líbyjského mesta Misuráta sa dnes - po týždňoch bojov so znepriatelenými povstaleckými skupinami - zmocnili letiska v hlavnom meste Tripolis.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes arabské médiá a hovorca povstalcov z Misuráty.
      

Agentúra Reuters informovala, že v sociálnych médiách sa objavili zábery, na ktorých sú podľa všetkého povstalci z Misuráty oslavujúci neďaleko terminálu tripoliského letiska svoj najnovší úspech. Reuters pripomína, že nateraz nie je možné overiť autenticitu snímok a správ o dobytí letiska islamistami. 
      

Ak sa však táto správa potvrdí, bude to zvrat v bojoch o kontrolu nad líbyjským hlavným mestom. Doteraz bolo letisko v rukách nacionalistických povstalcov, ktorých dnes porazili islamisti.
      

Velenie islamistických milícií, ktorých časť prišla z mesta Misuráta ležiaceho východne od Tripolisu, už dnes dopoludnia informovalo, že jeho ozbrojenci postupujú smerom k letisku, pričom sa zmocnili strategicky dôležitého mostu i vojenských kasární. Súčasne však obvinili Spojené arabské emiráty a Egypt z leteckého útoku, ktorého terčom boli dnes povstalecké sily a ktorého cieľom malo byť spomalenie ich postupu.   
      

O tripoliské letisko sa bojuje od polovice júla. Ozbrojenci, ktorí sa podieľali na zosadení líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, sa odmietajú podriadiť centrálnej vláde a snažia sa získať kontrolu nad jednotlivými regiónmi. Okrem Tripolisu sa prudké boje odohrávajú aj v meste Banghází na východe krajiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona