Kontrolou NKÚ v elektrárňach sa bude zaoberať prokuratúra

NETKY.SK • 13 August 2015, 13:54 • 2 min
Kontrolou NKÚ v elektrárňach sa bude zaoberať prokuratúra

BRATISLAVA - Výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR v Slovenských elektrárňach nedostanú len poslanci Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

"Na základe podstatných a významných skutočností zistených kontrolnou skupinou predseda NKÚ Karol Mitrík ďalej rozhodol o postúpení kontrolných zistení na posúdenie Generálnej prokuratúre SR a Finančnému riaditeľstvu SR," uviedol Lukáš Jasenec z odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ.


NKÚ ukončil kontrolu Slovenských elektrární prerokovaním protokolu o výsledku kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami v utorok. K výsledkom kontroly sa NKÚ nateraz nechce vyjadrovať. "Protokol o výsledku kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami v spoločnosti Slovenské elektrárne je v režime 'vyhradené'," konštatoval Jasenec.


Výsledkami kontroly by sa mali zaoberať poslanci Národnej rady SR. Malo by to byť na jednej z jesenných schôdzi parlamentu. Práve poslanci na návrh predsedu parlamentu schválili koncom septembra minulého roka uznesenie, v ktorom požiadali NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach. Kontrolóri z NKÚ sa podľa uznesenia mali zamerať na hospodárenie s finančnými prostriedkami v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny.


Kontrola, ktorá začala v decembri minulého roka a fyzicky sa skončila v apríli tohto roka, mala súvisieť s dostavbou dvoch mochoveckých blokov. Bývalému ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi sa totiž nepozdávalo neustále zvyšovanie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Požiadal preto predsedu parlamentu, aby poslancom predložil uznesenie, v ktorom požiadajú NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach.
Tretí mochovecký blok by mal byť aj vďaka prijatým opatreniam definitívne dostavaný v novembri roku 2016 a štvrtý následne v roku 2017. Podľa pôvodných plánov sa však dostavba mala ukončiť v roku 2012, respektíve 2013. Neskôr Slovenské elektrárne, ktoré jadrové bloky dostavujú, aktualizovali termíny dostavby na roky 2014 a 2015. Dostavba mochoveckých blokov si podľa ostatného schváleného rozpočtu vyžiada 4,6 mld. eur. Začínalo sa však na sume 2,8 mld. eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 mld. eur.


Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies