Kontrolóri v kauze nadmerných odpočtov DPH neboli nikým ovplyvňovaní

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 18:45 • 2 min
Kontrolóri v kauze nadmerných odpočtov DPH neboli nikým ovplyvňovaní

BRATISLAVA - Kontrolórov finančnej správy (FS) SR, ktorí vykonávali daňovú kontrolu vo firme Ladislava Bašternáka BL-202, nikto neovplyvňoval. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii prezident Finančnej správy (FS) SR František Imrecze. Ten bol v parlamente na finančnom výbore vysvetľovať okolnosti kauzy nadmerných odpočtov DPH. Finančná správa pritom zatiaľ nevie povedať, či štátu vznikla škoda, keďže kauza sa ešte stále vyšetruje.

slovakia

left justify in out

Začiatkom apríla bol médiám doručený list údajnej bývalej zamestnankyne FS SR, v ktorom tvrdila, že na kontrolórov bol vyvíjaný nátlak zo strany vedenia úradu, aby sa kontrola skončila bez nálezu. Imrecze už vtedy odmietol, že by dal niekomu pokyn, ako kontrolu vykonať. Obvinenia však dal prešetriť. "Závery inšpekcie zatiaľ máme, že kontrolóri, ktorí vykonávali daňovú kontrolu, neboli v rámci konania nikým ovplyvňovaní. To znamená, že ten kto konal, robil na základe vlastného rozhodnutia v celom procese," zdôraznil dnes Imrecze s tým, že procesne ešte šetrenie pokračuje.

 

Daniari ešte stále skúmajú, či bola štátu uhradená DPH vo výške dvoch miliónov eur za predaj bytov v komplexe Five Star Residence. "Šetrenia vo finančnej správe k tomuto prípadu pokračujú. Inšpekcia finančnej správy začala šetrenie tohto prípadu už v roku 2014 práve potom, ako z finančnej správy na políciu odišlo trestné oznámenie. Aké sú závery nemôžem povedať, lebo som na úrovni daňového tajomstva. Keďže sa šetrí ďalej, tak neviem povedať, či vznikla štátu škoda," skonštatoval Imrecze.

 

Daniarov a Imreczeho pritom opozícia kritizuje za to, že nepodali sťažnosť voči rozhodnutiu polície v tejto kauze. "Vedenie Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) vyhodnotilo, že nemá dôvod pochybovať o tom, ako polícia šetrila. Finančná správa nie je orgán, ktorý vyhodnocuje vyšetrovanie polície. Na to sú iné orgány, ako prokuratúra a následne o podvodoch rozhodujú súdy," upozornil Imrecze.

 

Podľa jeho slov, ak sa kriminálny úrad rozhodol sťažnosť nepodať, tak preto, že nespochybňoval rozhodnutie polície. "Rozhodnutie vyplývalo z informácií, ktoré kriminálny úrad mal z hľadiska šetrenia polície. Ak sa rozhodol ju nepodať, rozhodol sa stotožniť s vyšetrovaním polície v danom čase. Polícia šetrí ďalej," dodal

.

Imrecze je presvedčený, že finančná správa je v súčasnosti zaťahovaná do politického boja, čo neprospieva zamestnancom úradu ani celej spoločnosti. "Snaha o zníženie dôvery celej finančnej správy určite podporuje kriminálne skupiny, aby boli odvážnejšie v konaní daňových podvodov a rizikových transakcií, ktoré charakter daňových podvodov môžu mať," myslí si.

 

Upozornil, že boli prijaté opatrenia, aby sa zabránilo daňovým podvodom. "Zavedením analytických systémov, kontrolného výkazu DPH a ďalšími opatreniami v legislatíve toto dnes možné nie je. Efektivita našej práce je zobrazená aj tým, že sme zvýšili daňové príjmy za posledné tri roky o 2,5 miliardy eur. Efektívna daňová sadzba DPH, ktorá v roku 2012 mala hranicu historického dna 12,1 %, má dnes hodnotu 14,7 % a prakticky od roku 2012 kontinuálne stúpala," vyčíslil prezident finančnej správy.

 

Dnešný mimoriadny finančný výbor, na ktorom rokovali poslanci o kauze nadmerných odpočtov DPH, bol neverejný. Návrh na jeho zvolanie podala koalícia aj opozícia. Prípadom sa bude výbor zaoberať aj večer po skončení dnešného rokovania parlamentu.

 

Podľa medializovaných informácií firma Ladislava Bašternáka BL-202 mala v roku 2012 čerpať aj ďalšie nadmerné odpočty DPH, nielen tie známe za byty z domu Five Star Residence, v celkovej sume takmer 8 miliónov eur. Kauzu v roku 2014 vyšetrovala na podnet KÚFS polícia, keď daniari oznámili podozrenie z trestného činu neodvedenia dane.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona