Kontrolóri NKÚ zistili nedostatky pri cestách I. triedy

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 18:18 • 2 min
Kontrolóri NKÚ zistili nedostatky pri cestách I. triedy

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zistil viaceré nedostatky počas kontroly vynakladania verejných prostriedkov na výstavbu, rekonštrukcie, opravy a údržbu ciest I. triedy a súvisiacej infraštruktúry v rokoch 2010 až 2013.

slovakia

left justify in out

Slovenská správa ciest (SSC) po roku 2004 nevypracovala koncepciu rozvoja cestnej siete a nebol teda zabezpečený systém pre spracovanie strednodobého programu výstavby ciest I. triedy a pre prípravu návrhov stavieb na realizáciu z dlhodobého hľadiska, ktorý by umožňoval kvalitnú investičnú prípravu, najmä pre projekty financované z fondov Európskej únie. O výsledku kontroly na ministerstve dopravy trvajúcej od februára do apríla tohto roka informoval vo štvrtok NKÚ. Kontrolóri NKÚ preverili čerpanie výdavkov SSC za rok 2013 v sume 131,589 mil. eur. Hospodárnosť a efektívnosť preverili na vzorke 26 zmlúv v celkovom objeme 15,889 mil. eur, pričom chybovosť predstavovala 59 %. "Kontroly poukázali, že úseky ciest v havarijnom stave pribúdajú. Kým v roku 2012 ich bolo 203,3 kilometra, v roku 2013 sa ich stav zhoršil o 64,1 km," uviedla riaditeľka odboru komunikácie a styku s verejnosťou na NKÚ Iveta Bieliková. "Na údržbu a opravy ciest v havarijnom stave je potrebných 90 mil. eur ročne na prvé tri roky a na ďalšie obdobie, napríklad desať rokov 60 mil. eur ročne," dodala. Ak by Národná diaľničná spoločnosť, a.s. príjmy z výberu mýta na cestách I. triedy poukázala SSC, bolo by podľa NKÚ financovanie údržby a opráv týchto ciest približne na štandardnej úrovni. NKÚ navrhol SSC šesť opatrení na odstránenie zistených nedostatkov.

 

Ministerstvo dopravy v rokoch 2012 a 2013 podľa výsledku kontroly nevykonávalo priebežné hodnotenie a celkové vyhodnotenie kontraktov s SSC. "Dokumentácia, ktorá mala preukazovať uskutočnenie týchto činností, boli len materiály a podklady vypracované a schválené SSC. Týmto postupom nekonalo ministerstvo v súlade s uznesením vlády z 18. 12. 2002, ktorým boli prijaté opatrenia na zdokonalenie kontraktov medzi ústrednými orgánmi štátnej správy a im podriadenými organizáciami," uviedol NKÚ. Ministerstvo nevykonalo vecné a finančné vymedzenie majetku SSC, čo nebolo v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách. Pripravuje sa prevod pozemkov v správe SSC, ktoré boli identifikované ako pozemky pod cestami v správe NDS, do správy ministerstva a následne do základného imania NDS. 

 

Rezort dopravy predložil v decembri 2012 na rokovanie vlády Program opráv a údržby ciest I. triedy na roky 2013 - 2017, ktorý však vláda doteraz neprerokovala. "Ministerstvo od roku 2013 spracováva komplexný materiál s definovanou reálnou potrebou na rozvoj a údržbu cestnej siete, ktorý predloží na rokovanie vlády v tomto roku. Jeho cieľom bude poukázať na možnosti dobudovania siete diaľnic a rýchlostných ciest, ako aj skvalitnenie už existujúcej siete ciest I. triedy," informoval NKÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies