Kontrola preukázala nezákonnosť vysokého odstupného bývalému vedeniu TEKO

NETKY.SK • 9 Marec 2011, 08:34 • 2 min
Kontrola preukázala nezákonnosť vysokého odstupného bývalému vedeniu TEKO

Kontrola preukázala nezákonnosť vysokého odstupného bývalému vedeniu TEKO

slovakia

left justify in out

img

Z kontroly zmlúv vrcholových manažérov štátnej spoločnosti Tepláreň Košice, a.s. (TEKO) vyplýva, že v niektorých prípadoch v minulosti uzavreté dohody o skončení pracovného pomeru vrcholových manažérov nie sú platným právnym úkonom a zakotvujú nárok na vyplatenie odstupného v rozpore so zákonom. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie predsedu výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) SR Miloslav Homola.
      Vyplatenie odstupného alebo náhrad pri skončení pracovného pomeru v týchto prípadoch neodôvodňujú podľa FNM žiadne zákonné ustanovenia ani ustanovenia pracovnej zmluvy. "Tieto zmluvy boli uzatvorené aj bez súhlasu príslušných orgánov spoločnosti, ktoré sú v zmysle stanov na to oprávnené, a tým došlo v niektorých prípadoch aj k svojvoľnému konaniu jednotlivých osôb. Následným vyplatením odstupného bývalým členom štatutárnych orgánov takto vznikla spoločnosti TEKO škoda, ktorá je súdne vymáhateľná," konštatuje sa v stanovisku výkonného výboru fondu.
      Vedenie TEKO na základe podnetu FNM v nasledujúcich dňoch prikročí k podaniu viacerých návrhov na súd, ktorých cieľom bude ochrana majetku a práv spoločnosti. Tepláreň sa nimi bude domáhať, aby súd určil neplatnosť tých ustanovení dohôd o skončení pracovného pomeru, ktoré zakladali nárok na neprimerane vysokú a nezákonnú odmenu pre niektorých bývalých členov vedenia TEKO. "Spoločnosť tiež prikročí k vymáhaniu už vyplatených odmien spojených s odchodom z TEKO," avizuje fond.
      FNM uložil dozornej rade košickej teplárne, ktorej 100-% vlastníkom je štát, vykonať hĺbkovú kontrolu zmlúv vrcholových manažérov spoločnosti, ktoré boli uzatvorené od roku 2006 až do súčasnosti. Kontrola bola zameraná na znenie zmlúv, ich dodatkov a na proces ich schvaľovania v zmysle platných ustanovení príslušných zákonov, stanov spoločnosti, kolektívnej zmluvy a ďalších predpisov, hlavne častí, týkajúcich sa skončenia pracovného pomeru.
      "FNM ako akcionár spoločnosti TEKO už počas výkonu kontroly prijal opatrenia na zamedzenie ďalších nárokov na vyplácanie odstupného a poveril riaditeľa sekcie výkonu akcionárskych práv FNM k uzavretiu nových manažérskych zmlúv, ktoré už nebudú zakladať zástupcom FNM v riadiacich orgánoch spoločnosti pracovno–právny vzťah, a tým aj nároky na odstupné," dodáva vo svojom stanovisku výkonný výbor fondu.
      V TEKO sa od vlaňajších parlamentných volieb vystriedali už štyria riaditelia, pričom viacerí odchádzajúci získali po krátkom čase vo funkcii odstupné vo výške 90.000 až 100.000 eur. Ako reakciu na tieto udalosti sa vládna koalícia dohodla na konci straníckych nominácii v podnikoch s majetkovou účasťou štátu, pričom vláda v tejto súvislosti minulý týždeň (2.3.) schválila nové pravidlá výberu a odmeňovania manažérov v týchto spoločnostiach.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona