Kontrola ovocia a zeleniny našla viac ako stovku nedostatkov

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 11:11 • 2 min
Kontrola ovocia a zeleniny našla viac ako stovku nedostatkov

BRATISLAVA - Najčastejším pochybením v 60 % prípadov bolo nesplnenie obchodnej kvality, nezhody v označení boli v 21 % prípadov a 19 % plodín nevyhovelo minimálnym požiadavkám na kvalitu.

slovakia

left justify in out

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR pri kontrolách čerstvého ovocia a zeleniny v januári tohto roka odhalili 102 nedostatkov. Vyplýva to zo správy ŠVPS. Celkovo inšpektori posúdili zhodu s obchodnými normami pri 968 plodinách.

 


ŠVPS v prvom mesiaci tohto roka vykonala inšpekcie v 213 prevádzkach. Na požiadanie uskutočnila osem kontrol, v maloobchodných jednotkách 164 kontrol, u prvovýrobcov tri a vo veľkoobchodných skladoch 38 kontrol. V maloobchodných jednotkách posúdila ŠVPS 845 plodín, z čoho 96 nevyhovelo požiadavkám. Vo veľkoobchodných skladoch kontrolóri preverili 103 plodín, z čoho nevyhovelo šesť osobitným normám alebo všeobecnej norme. U prvovýrobcov dopadli kontroly najlepšie, keď z ôsmych posúdených plodín vyhoveli všetky. Všetky vyhovujúce plodiny objavili inšpektori aj pri kontrolách na požiadanie, kde skúmali 12 plodín.

 

Inšpektori skontrolovali viac ako 742 tis. kilogramov tovaru, z čoho 2,9 tis. kilogramov nevyhovelo požiadavkám noriem. Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Najčastejším pochybením v 60 % prípadov bolo nesplnenie obchodnej kvality, nezhody v označení boli v 21 % prípadov a 19 % plodín nevyhovelo minimálnym požiadavkám na kvalitu. Právoplatným rozhodnutím sa skončilo šesť správnych konaní a inšpektori uložili pokuty vo výške 5 450 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona