Kontrola odpadu ukázala, čím sa domácnosti previňujú

NETKY.SK • 9 September 2020, 14:28 • 2 min
Kontrola odpadu ukázala, čím sa domácnosti previňujú

Rezervy v separácii a zhodnocovaní biologicky rozložiteľných odpadov preukázal audit odpadkov. Uskutočnilo ho v utorok mesto Vranov nad Topľou v mestskej časti, v ktorej je individuálna bytová výstavba.

slovakia

left justify in out

Vranov nad Topľou – Vranovský primátor Ján Ragan apeloval na ľudí, aby vnímali ekologický i ekonomický rozmer tohto problému. "V komunálnom odpade, ktorý ide do čiernych nádob, je mnoho vecí, ktoré sa ešte dajú vyseparovať," vysvetlil.

 

40 percent

Skontrolovaný bol komunálny odpad približne 60 domácností. Táto činnosť ukázala, že v nádobách na tuhý komunálny odpad určený na skládkovanie, bolo až 40 percent biologicky rozložiteľného odpadu. Išlo o záhradný i kuchynský odpad.

 

 

Pomoc mesta

Primátor vysvetlil, že mesto pred niekoľkými rokmi rozdalo ľuďom z rodinných domov kompostéry. "Bolo by dobré, keby veci, ktoré sa dajú kompostovať, skončili v tých kompostéroch. Ľudia si dokážu vyrobiť kvalitnú rašelinu, ktorú môžu použiť," pripomenul.

 

Finančne náročné

No zdôraznil aj ekonomický rozmer. "Čím viac vecí skončí v čiernych nádobách, tým viac peňazí nás to všetkých stojí," upresnil. Analýza odpadu, ktorú pre Vranov nad Topľou urobila spoločnosť JRK Slovensko, bude podkladom pre vypracovanie štvorročnej koncepcie nakladania s odpadmi.

 

 

Význam sledovania

"Aby sme vedeli, na čo sa zamerať, ktoré oblasti treba zlepšiť, aké opatrenia prijať," povedal Ragan s dôvetkom, že sledovanie odpadu môže samospráve dať aj informácie o efektívnosti aktuálneho harmonogramu zberu odpadu. "Ak bude potrebné, môžeme zvážiť dodávku ešte nejakých kompostérov alebo centrálnych kompostérov," doplnil primátor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies