Kontrola odhalila nezrovnalosti na plastickej chirurgii v UNLP Košice

NETKY.SK • 29 Marec 2018, 12:50 • 2 min
Kontrola odhalila nezrovnalosti na plastickej chirurgii v UNLP Košice

BRATISLAVA - Kontrolné oddelenie Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach vykonalo internú kontrolu, ktorú avizovala nemocnica po vypuknutí kauzy spojenej s praktikami na plastickej chirurgii.

slovakia

left justify in out

"Počas nej sa ukázali nezrovnalosti pri porovnaní chorobopisov samoplatcov s informačným systémom nemocnice. Nezrovnalosti sa zistili aj pri platbách, ktoré pacientky uhrádzali. Zistiť podrobnosti a prípadnú škodu bude už úlohou súdneho znalca," informovala hovorkyňa UNLP Ivana Stašková.

Výsledky kontroly má k dispozícii aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré v nemocnici vykonáva kontrolu vo vlastnej réžii. "Naša nemocnica podala trestné oznámenie na neznámu osobu s požiadavkou náhrady škody ešte začiatkom mesiaca február. Ďalšie kroky majú v réžií orgány činné v trestnom konaní. Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice už ukončila pracovný pomer s jedným zamestnancom (MUDr. O.T.) a v najbližšom období skončí pracovný pomer ešte v jednom prípade," objasnila hovorkyňa. Funkciu primára až do riadneho výberového konania vykonáva lekár, ktorému vedenie nemocnice maximálne dôveruje. Poverený primár uplatňuje všetky kontrolné mechanizmy na tomto pracovisku.


Klinika plastickej chirurgie mala podľa zistení týždenníka Trend poza chrbát vedenia vykonávať plastické operácie cudzincom, ktorí si zákrok zaplatili cez agentúru z daňových rajov. Hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko potvrdil, že Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach podala 1. februára trestné oznámenie v súvislosti s pracoviskom - klinika plastickej, rekonštrukčnej a estetickej chirurgie.

Ako informoval riaditeľ UNLP Milan Maďar na tlačovej besede 1. februára, košickej prokuratúre podala nemocnica trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu pri poskytovaní služieb samoplatcom - pre plastické operácie cudzincov na klinike plastickej a rekonštrukčnej chirurgie.

Zdôraznil, že vedenie nemocnice o podozrivých praktikách nemalo vedomosť a rozhodne sa od nich dištancuje. „Vedenie nemocnice sa o problematike dozvedelo len pred niekoľkými dňami. Následne sme okamžite spustili interné vyšetrovanie, ktoré ešte nie je ukončené a prebieha aj hĺbková kontrola z ministerstva zdravotníctva. Na základe prvých poznatkov bol z funkcie odvolaný primár kliniky Róbert S.,“ informoval vtedy Maďar.

Ku kauze sa začiatkom februára prostredníctvom nemocnice vyjadril aj odvolaný primár Róbert S. „Žiadny pacient, či akútny alebo chronický, ktorého sme dokázali na klinike ošetriť, nebol odoslaný do iného zdravotníckeho zariadenia a platiaci klienti, či už zo Slovenska alebo zo zahraničia, nikdy neboli uprednostňovaní na úkor neplatiacich pacientov. O každej operácii v celej nemocnici, nielen na klinike plastickej chirurgie, je nemocnica informovaná prostredníctvom nemocničného informačného systému, takže operácie sa nedejú 'poza chrbát nemocnice'. Nejedná sa o pochybný biznis s platiacimi operáciami, ale o riadne estetické výkony na klinike poskytované slovenským ako aj zahraničným klientom. Všetky vybrané peniaze za operácie sú odovzdávané do pokladne nemocnice,“ uviedol odvolaný primár.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona