Kontrola NKÚ ukázala, že SZU hospodári neefektívne a nedodržiava zákony

NETKY.SK • 12 September 2016, 14:05 • 2 min
Kontrola NKÚ ukázala, že SZU hospodári neefektívne a nedodržiava zákony

BRATISLAVA - Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) pri spravovaní majetku štátu nedodržiava základné princípy hospodárnosti a efektívnosti. Ukázala to kontrola jej hospodárenia za minulý rok zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Univerzita mala najviac pochybiť pri prenájme parkoviska. Kontrolóri jej teraz odporúčajú rokovať s koncesionárom o dodatku ku zmluve. Protokol o kontrole vedenie školy podľa hovorkyne NKÚ Daniely Bolech Dobákovej odmietlo podpísať.

slovakia

left justify in out

Univerzita sa pri prenájme parkoviska koncesionárovi vyhla verejnému obstarávaniu tak, že stanovila cenu zákazky pod päť miliónov eur. Podľa kontrolórov však nešlo o sumu 4,8 ale nakoniec až 6,3 milióna eur. "Koncesia bola rozdelená do dvoch období – prechodné obdobie v maximálnom trvaní 60 mesiacov, počas ktorého malo byť parkovisko rozšírené z 82 o ďalších 50 miest a ďalšie obdobie v trvaní 20 rokov. Na základe podkladov mal mať koncesionár v prvej 60-mesačnej etape podiel na výnosoch 30 % a až v druhej 70 %," uviedla Bolech Dobáková

.

Ukázalo sa však, že univerzita od začiatku koncesionárovi vyplácala 70 percent. Univerzita to vo vyjadrení pre NKÚ označila za omyl. Problémom má byť aj to, že platí elektrinu namiesto koncesionára. Zmluva, ktorá mala prispieť k obnove a rozšíreniu parkoviska, a tak navýšit príjmy univerzity, tiež neobsahuje žiadne garancie. Univerzita nemá dosah ani na cenu parkovného. "V krátkom čase dokonca prišlo k zvýšeniu parkovného z 1,50 eura na dve eurá," uviedla Bolech Dobáková. Ďalšie pochybenia kontrolóri odhalili pri prenájme stánku na parkovisku.

 

Kontrola sa zamerala na minulý rok. SZU mala vtedy rozpočet viac ako 15,4 milióna eur a rok ukončila so stratou vyše 110.000 eur. Okrem spomínaných pochybení sa ukázalo, že univerzita nedodržiava zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite. Nevyhovujúci má byť aj systém vnútornej kontroly. "Postavenie hlavného kontrolóra univerzity je viac-menej formálne a závery z jeho vykonaných kontrol sa nepremietajú do konkrétnych opatrení smerujúcich k odstráneniu nedostatkov," priblížila Bolech Dobáková.

 

NKÚ preto univerzite odporučil uskutočniť viaceré opatrenia. Majú pomôcť znížiť straty v oblasti hospodárenia a splniť podmienku v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy pre hospodárenie príspevkovej organizácie. Úrad tiež odporúča analyzovať a zdokumentovať príčiny vytvárania straty s cieľom zaviesť účinné konkrétne opatrenia smerom k zlepšeniu hospodárenia univerzity.

 

S výsledkami kontroly v štátnej univerzite, ktorej zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva, sa oboznámil aj šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smer-SD). V piatok (9. 9.) hovoril s predsedom NKÚ Karolom Mitríkom. Hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková avizovala, že Drucker sa po návrate zo zasadnutia regionálneho výboru WHO v Kodani, stretne s rektorom Petrom Šimkom. "Následne rozhodne o ďalšom postupe," doplnila. Šimko by mal reakciu médiám poskytnúť v utorok (13. 9.).

 

NKÚ si na univerzitu posvietil aj v decembri 2014. "Prijala deväť opatrení, o ktorých plnení bola povinná v stanovenom termíne predložiť správu, čo nesplnila. Na vyžiadanie kontrolnej skupiny SZU informovala NKÚ SR, že z deviatich opatrení tri nie sú splnené a šesť opatrení je splnených alebo sa plní," priblížila Bolech Dobáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies