Kontrola NKÚ preukázala, že kauza hayekovcov je pseudokauzou

NETKY.SK • 20 December 2010, 12:50 • 2 min
Kontrola NKÚ preukázala, že kauza hayekovcov je pseudokauzou

Kontrola NKÚ preukázala, že kauza hayekovcov je pseudokauzou

slovakia

left justify in out

img

Ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) výsledok kontroly zmlúv medzi štátom a spoločnosťou Hayek Consulting zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) neprekvapil a nevidí ani dôvod na odvolanie svojho štátneho tajomníka Martina Chrena (SaS).
      "Potvrdil to, čo som si aj myslel, že v prípade tejto kauzy ide o pseudokauzu. Kontrola preukázala zavinenie na strane ministerstva financií, a nie na strane Hayek Consulting. Som presvedčený, že to je bodka za touto kauzou," povedal dnes Miškov novinárom.
      Samotné zistenia NKÚ nechcel bližšie komentovať, výsledky kontroly sú však podľa neho jednoznačné. "NKÚ nenašiel pochybenie na strane Hayek Consulting. Ak tam boli nejaké pochybenia, tak boli na strane ministerstva financií," zdôraznil.
      Rovnako nechcel špekulovať ani o tom, či by nemal Chren odstúpiť z vlastnej iniciatívy. "Tak ako sa pán Švejna sám rozhodol, tak pán Chren sa môže sám rozhodnúť kedykoľvek odstúpiť z akýchkoľvek dôvodov," pripustil. Či bude na odchode štátneho tajomníka trvať premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), je podľa neho otázka na ňu.
      Podľa výsledkov kontroly, ktoré NKÚ zverejnil minulý týždeň, firma Hayek Consulting využila financie od rezortu financií a Agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME) z rokov 2007 až 2010 v súlade s uzatvorenými zmluvami. Kontrola nezistila pochybenia na strane Hayek Consulting, viacero ich však našla na strane Ministerstva financií (MF) SR a NADSME.
      "Kontrolovanými subjektmi boli v tomto prípade ministerstvo financií a NADSME. Pri kontrole boli zistené v prípade MF tri prípady nezabezpečenia hospodárneho využitia finančných prostriedkov a jeden v prípade NADSME," povedala pre televíziu TA3 hovorkyňa NKÚ Lenka Nosáľová.
      Preveriť zmluvy nariadil NKÚ parlament v polovici októbra tohto roka na návrh šéfa zákonodarného zboru Richarda Sulíka (SaS). Fakt, že spomínané zákazky skontroluje NKÚ, avizovala ešte v septembri premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "V prípade, že NKÚ neskonštatuje transparentnosť týchto kontraktov, na základe môjho vyhodnotenia protokolu úradu štátni tajomníci odstúpia z funkcie," vyhlásila vtedy.
      Spolumajitelia Hayek Consulting Martin Chren a Ivan Švejna sa totiž po voľbách dostali na posty štátnych tajomníkov, Švejna za Most-Híd na ministerstvo dopravy a Chren za SaS na ministerstvo hospodárstva.
      Medzitým odišiel z postu štátneho tajomníka Ivan Švejna, Martin Chren je stále vo funkcii. Švejna sa rozhodol pristúpiť k abdikácii dobrovoľne po medializovaní a diskusiách okolo kauzy hayekovci. "Predsedníčka vlády si naštuduje závery NKÚ a potom zaujme stanovisko," povedal pre TA3 v piatok (17.12.) hovorca premiérky Rado Baťo.

Zdroj. TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies