Kontrola hydinového mäsa našla nedostatky najmä v Tesco Stores

NETKY.SK • 25 Október 2010, 11:56 • 2 min
Kontrola hydinového mäsa našla nedostatky najmä v Tesco Stores

Kontrola hydinového mäsa našla nedostatky najmä v Tesco Stores

slovakia

left justify in out

Minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon dnes konštatoval, že pri októbrovej celoslovenskej kontrole zameranej na hydinové mäso sa zistili "miestami až alarmujúce výsledky" kontroly.
      "Na prvom mieste v tomto negatívnom rebríčku skončilo Tesco Stores v Michalovciach. Kontrola bola vykonaná 19. októbra 2010, pričom sa našlo poškodené mäso a mäso vzbudzujúce odpor s celkovom hmotnosťou 19,4 kg," informoval na dnešnej tlačovej besede Simon.
      Ďalšie pochybenie sa našlo v supermarkete Tesco vo Veľkých Kapušanoch, kde sa našlo mäso poškodené a vzbudzujúce odpor s hmotnosťou 1,5 kg, konštatoval minister. Tretia priečka patrila Mäsiarstvu Andrej Hodáň v Štefanove, kde veterinárna kontrola zaznamenala predaj 2,6 kg tovaru po čase spotreby.
      Nedostatky kontrolóri zistili aj do tretice v Tesco Stores, a to v prevádzke Lučenec. "Našlo sa tam 1,38 kg hydinového mäsa, ktoré bolo poškodené, vzbudzujúce odpor," spresnil Simon.
      Konštatoval, že v zistených prípadoch je nariadené správne konanie. Správne konanie je však podľa Simona časovo náročné, takže závery z neho budú "niekedy na budúci rok".
      "Aj tieto skutočnosti nasvedčujú tomu, že treba zmeniť kontrolu v obchodných reťazcoch a vo výrobe tak, aby bola odviazaná," povedal.
      "Neviem vylúčiť, či neprišlo k úniku informácií o tom, že sa niečo deje," uviedol Simon na otázku, či sa v zozname predajní s nedostatkami na hydinovom mäse nenachádzajú aj iné obchodné reťazce.
      MPŽPRR SR preto podľa Simona plánuje zmeniť zákon o veterinárnej starostlivosti tak, aby kontrolóri neboli pri kontrolách potravín miestne príslušní. Prakticky to znamená, že kontrolór z Bratislavy dostane úlohu, aby išiel vykonávať kontrolu do Žiliny a nepôsobil len v miestne príslušnom obvode. "Ide nám o to, aby kontrola bola ešte objektívnejšia," dodal.
      Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vykonávali kontrolu zameranú na kvalitu hydinového mäsa v 56 prevádzkach na území celej SR, z čoho 42 kontrol a vykonalo v hypermarketoch, 6 kontrol v stredne veľkých predajniach, 5 kontrol v malých predajniach, 1 kontrola u distribútorov a dopravcov a 1 kontrola vo veľkoobchodnom sklade.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona