Kontrola hračiek bude tento rok jednou z priorít Slovenskej obchodnej inšpekcie

NETKY.SK • 11 Január 2017, 15:20 • 2 min
Kontrola hračiek bude tento rok jednou z priorít Slovenskej obchodnej inšpekcie

BRATISLAVA – Kontrolám zmluvných vzťahov medzi obchodníkmi a spotrebiteľmi, bezpečnosti nepotravinových výrobkov, ale aj podnikaniu v energetike sa bude venovať Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) v roku 2017. V teréne má na to približne 150 pracovníkov.

slovakia

left justify in out

Inšpekcia vykonáva dozor nad viac ako 150 právnymi predpismi. „Približne 70 % z celkového počtu kontrol je vykonávaných z vlastnej iniciatívy SOI, teda proaktívne a zameriava sa najmä na problematické oblasti zmluvných podmienok v spotrebiteľských zmluvách, ako aj na rizikové sortimenty výrobkov z hľadiska ich bezpečnosti,“ uviedla pre TASR hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

 

Ekonomické záujmy spotrebiteľa označila za najproblematickejšiu oblasť, kde porušovanie zákona narastá uplatňovaním rôznych nekalých obchodných praktík zo strany obchodu voči spotrebiteľovi a častým výskytom neprijateľných podmienok v spotrebiteľských zmluvách, či už ide o zmluvy na diaľku vo všeobecnosti alebo cestovné kancelárie. „Preto aj v roku 2017 sa SOI bude venovať podrobným kontrolám zmluvných vzťahov,“ potvrdila Krkošová.

 

Inšpektori každoročne zameriavajú svoju činnosť aj na kategorizáciu ubytovacích zariadení, predaj tabakových výrobkov maloletým, taxislužby či výpredajové akcie. Kontroly prinášajú podľa hovorkyne SOI podstatné zlepšenie situácie v týchto oblastiach.

 

„Pri vymáhaní práv cestujúcich v leteckej doprave sme po dlhých rokoch zaznamenali posun k lepšiemu, keďže došlo k zrýchleniu procesu kompenzácií a ich vymoženiu v prospech cestujúcich,“ priblížila Krkošová.

 

Inšpekcia vykonáva dozor aj v chemickej oblasti, ktorá je prísne kontrolovaná Európskou komisiou. „Každoročné celoplošné plánované kontroly priniesli vyselektovanie nebezpečných výrobkov z trhu, ich počet je v súčasnosti zanedbateľný a má klesajúcu tendenciu,“ zhodnotila hovorkyňa SOI.

 

Zároveň poukázala na to, že v oblasti bezpečnosti výrobkov sa stav výrazne zlepšil. Kým pred rokom 2010 sa zistenia pohybovali na úrovni viac ako 190 nebezpečných výrobkov, posledné roky ich je v priemere 60 až 80. Pritom až 80 % z celkového počtu nebezpečných výrobkov tvoria hračky. „Preto sa kontrola hračiek stane jednou z priorít v kontrolnej činnosti SOI,“ zdôraznila Krkošová.

 

Ďalšou prioritou je kontrola zariadení detských ihrísk, ktorej sa SOI intenzívne venuje od roku 2012. Tento rok plánuje inšpekcia kontrolovať tiež textilné výrobky, elektrovýrobky, pyrotechnické či stavebné výrobky. V oblasti dopravy budú tohtoročné kontrolné akcie zamerané na detské zádržné systémy pre deti cestujúce v automobile a diskové kolesá na automobily.

 

Dodržiavanie povinností účastníkov trhu v tepelnej energetike kontroluje SOI najčastejšie na základe podnetov spotrebiteľov a takýto trend očakáva aj v roku 2017. Okrem toho sa chce pozrieť aj na oblasť obnoviteľných zdrojov energie či vykurovacie a klimatizačné systémy.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona