Kontrola auta je veľmi dôležitá najmä po letných horúčavách

NETKY.SK • 26 August 2019, 10:50 • 2 min
Kontrola auta je veľmi dôležitá najmä po letných horúčavách

BRATISLAVA - Vodiči by počas horúcich dní nemali zabúdať na kontrolu svojich automobilov. Odborníci upozorňujú najmä na kontrolu tlaku v pneumatikách. Naše vozidlá sú totiž počas leta vystavené intenzívnemu slnečnému žiareniu, niekedy aj počas celého dňa.

slovakia

left justify in out

"Po letných horúčavách je najdôležitejšie vykonať kontrolu tlaku v pneumatikách, doplniť prevádzkové kvapaliny, dôkladne vyčistiť a potom ošetriť všetky namáhané povrchy auta. To sa týka nielen tlaku, ale aj všetkých plastových plôch, ktoré boli vystavené slnečnému žiareniu a vysokým teplotám," uviedol prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO Petr Vaněček.

 

img


Na kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách . Prehustené pneumatiky môžu mať negatívny vplyv na ovládateľnosť vozidla. "Po extrémnych teplotných výkyvoch by vodiči mali pred cestou skontrolovať tlak pri normálnej vonkajšej teplote. Zároveň by nemali zabudnúť ani na kontrolu tlaku v rezerve, keďže človek nikdy nevie, kedy ju môže potrebovať," zdôraznil Vaněček.

 

img


Motoristi by si mali po extrémnych horúčavách naplánovať cestu do autoservisu aj na preverenie stavu bŕzd, batérie, štartéra a dokonca aj chladiacej kvapaliny a zmeranie jej bodu tuhnutia. Čím je teplota vyššia, tým viac hrozí prehriatie brzdového obloženia a brzdovej kvapaliny.

 

img

 

"Návštevu servisu by mali vodiči súčasne využiť aj na kontrolu klimatizácie. Kabínový filter by sa mal meniť aspoň jedenkrát do roka. Keďže klimatizácia bola v posledných mesiacoch pravdepodobne v prevádzke každý deň, mala by byť jej kontrola taktiež na programe dňa," uzavrel Vaněček.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona