Kontaminované vajíčka objavili už v 15 krajinách Európskej únie, Holandsko priznalo chyby

NETKY.SK • 11 August 2017, 16:39 • 2 min
Kontaminované vajíčka objavili už v 15 krajinách Európskej únie, Holandsko priznalo chyby

BRUSEL - Kontaminované vajíčka alebo vaječné výrobky objavili už v 15 štátoch Európskej únie, ako aj v Číne a vo Švajčiarsku. Informovali o tom v piatok európski predstavitelia v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Vláda Holandska, ktoré sa v rámci fipronilového škandálu ocitlo pod paľbou kritiky svojich európskych susedov, priznala, že došlo k "chybám" v tejto záležitosti, avšak stále odmieta akékoľvek obvinenia z nedbanlivosti, uviedla dnes belgická televízna stanica RTBF.

 

"Pri každej kríze dochádza k chybám a platí to aj v tomto prípade," priznala holandská ministerka zdravotníctva Edith Schippersová vo štvrtok večer v televíznej debate.

 

Ministerka však bráni vládu voči obvineniam ostatných európskych krajín, že v rámci systému včasného varovania EÚ neposkytla včas informácie o vajciach nakazených pesticídom fipronil. Schippersová upozornila, že vláda nemohla konať, kým prebiehalo súdne vyšetrovanie a kým sa uskutočňovali a potvrdzovali analýzy odobratých vzoriek.

 

"Boli sme si vedomí výskytu fipronilu v jednom z hydinových chovov v novembri 2016, ale v tej chvíli neboli žiadne náznaky, že fipronil bude nájdený aj vo vajciach," upozornila Schippersová v rámci svojho vôbec prvého vystúpenia na túto tému od vypuknutia fipronilového škandálu.

 

Viaceré členské krajiny EÚ už upozornili Holandsko, že v budúcnosti by k takýmto chybám nemalo dochádzať a krajina by mala lepšie spolupracovať s partnermi z Únie.

 

Schippersová uviedla, že po tejto kríze bude voči každému "vyvodená zodpovednosť", a to aj voči nej a Národnej agentúre pre bezpečnosť potravín (NVWA), a budú vyvodené príslušné závery.

 

Zároveň upozornila na to, že holandská strana bude spolupracovať s Európskou komisiou, ktorá chce vyšetriť, či sa v tejto kauze dalo postupovať rýchlejšie a upozorniť skôr spotrebiteľov a širšiu verejnosť na kontaminované vajcia.

 

Viacerých producentov z Holandska a Belgicka vyšetrujú po tom, ako v tamojších vajíčkach našli toxický pesticíd fipronil. Podobné farmy následne zavreli aj vo Francúzsku a Nemecku, avšak produkty od zasiahnutých výrobcov sa medzitým dostali už do 13 ďalších štátov.

Jedinou neeurópskou krajinou na zozname je poloautonómny Hongkong. Ďalšími sú Švédsko, Veľká Británia, Rakúsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Dánsko a Švajčiarsko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies