Kontaminované vajcia z Belgicka sú oveľa škodlivejšie než úrady pôvodne uvádzali!

NETKY.SK • 9 August 2017, 12:54 • 2 min
Kontaminované vajcia z Belgicka sú oveľa škodlivejšie než úrady pôvodne uvádzali!

BRUSEL - Belgické úrady dnes upozornili, že nové testy slepačích vajec potvrdili vyšší, nebezpečnejší výskyt pesticídu fipronil, než udávali predošlé analýzy.

slovakia

left justify in out

Belgický minister poľnohospodárstva Denis Ducarme dnes uviedol, že holandské úrady už vlani v novembri vedeli, že v Holandsku sú slepačie vajcia kontaminované insekticídom a neoznámili to ostatným európskym partnerom.

 

Ducarme, ktorý dnes v Bruseli vystúpil pred parlamentným výborom pre ekonomiku a poľnohospodárstvo, však povedal, že z tohto škandálu nemožno viniť iba Belgicko. AFSCA má totiž oficiálne dokumenty, ktoré naznačujú prítomnosť Fipronilu v holandských vajciach už koncom novembra 2016.

 

"Nedošlo k žiadnemu oficiálnemu upovedomeniu zo strany Holandska," skonštatoval Ducarme pred belgickými zákonodarcami. Ducarme dodal, že už skontaktoval svojho holandského rezortného kolegu a požiadal o vysvetlenie. Minister v utorok hovoril aj s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Vytenisom Andriukaitisom, ktorý už podľa jeho slov mal informácie týkajúce sa Holandska.

 

Európska komisia v utorok upozornila, že chce presne určiť, kedy odkedy belgické orgány vedeli o probléme kontaminácie vajec látkou Fipronil. Ak sa ukáže, že Belgicko si nesplnilo svoje povinnosti čo najskôr oznámiť zodpovedným európskym orgánom tento zdravotný problém, eurokomisia by mohla začať právne konanie pre nesplnenie povinnosti.

 

Škandál z kontaminovanými vajcami, ktorý sa rozšíril z Belgicka a Holandska, už zasiahol viacero členských krajín EÚ, dnes výskyt kontaminovaných vajec potvrdilo aj Luxembursko.

Belgická Federálna agentúra pre bezpečnosť potravín (AFSCA) dnes popoludní spresnila, že podľa nových testov zistili v slepačích vajciach 0,92 miligramu pesticídu na kilogram (mg/kg), čo prekračuje limit zdravotnej bezpečnosti povolený normami EÚ - 0,72 mg/kg.

 

AFSCA pritom ešte v pondelok (7.8.) upokojovala verejnosť, že niet dôvodov na obavy, pretože výskyt fipronilu je iba 0,096 mg/kg. Vo svetle nových zistení belgický minister poľnohospodárstva Denis Ducarme a ministerka pre verejné zdravie Maggie De Blocková prikázali AFSCA sprísniť opatrenia, ktoré znamenajú zákaz predaja vajec z dočasne uzavretých hydinových fariem, protianalýzy doteraz uskutočnených testov, zverejnenie všetkých výrobných sérií kontaminovaných vajec a vystopovanie fariem, odkiaľ nakazené vajcia pochádzajú.

 

Nové zistenia z Belgicka prichádzajú v čase, keď sa fipronilový škandál naďalej rozširuje po Európe a obchodné reťazce sťahujú z predaja milióny vajec pôvodom z Belgicka, Holandska a Nemecka. Vajíčka z týchto krajín boli vo veľkom exportované do Švajčiarska, Švédska, Británie a Francúzska. Prítomnosť vajec kontaminovaných fipronilom dnes oznámili aj luxemburské úrady, ktoré následne rozhodli o stiahnutí všetkých vajec dovezených z Holandska z predaja.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies