Kontaminované krmivo sa dostalo aj do Francúzska a Dánska

NETKY.SK • 11 Január 2011, 08:59 • 2 min
Kontaminované krmivo sa dostalo aj do Francúzska a Dánska

Kontaminované krmivo sa dostalo aj do Francúzska a Dánska

slovakia

left justify in out

Krmivo obsahujúce dioxín sa dostalo aj do Francúzska a Dánska. Predstavitelia Európskej únie (EÚ) dnes uviedli, že z Nemecka bolo vyvezené kontaminované krmivo do oboch krajín.
      Nemecku a EÚ sa zatiaľ nedarí zastaviť poplach, ktorý sa spustil 3. januára. Nemecké úrady vtedy informovali o tom, že hydine a ošípaným bolo podávané krmivo s vysokým obsahom rakovinotvorného dioxínu. Jeho zvýšená koncentrácia bola zistená aj vo vajciach a mäse, pochádzajúcich z fariem, kam sa dostalo kontaminované krmivo.
      Podľa hovorcu komisára EÚ pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Frederica Vincenta sa kontaminované krmivo v Dánsku dávalo len chovným sliepkam, ktorých mäso ani vajcia sa nepredávajú. V krmive, ktoré sa dostalo do Francúzska, sa zasa zistila koncentrácia dioxínu nižšia, než maximá povolené legislatívou EÚ, dodal Vincent.
      Európska komisia (EK) a nemecké ministerstvo poľnohospodárstva popreli správu, že Slovensko nasledovalo Južnú Kóreu a zakázalo dovoz mäsa z Nemecka pre obavy z kontaminácie. "Jedinou krajinou, ktorá doteraz zastavila dovoz z Nemecka, je Južná Kórea," uviedol Vincent. Dodal, že komisia nevie o žiadnej ďalšej krajine, ktorá by pripravovala opatrenia týkajúce sa európskych a predovšetkým nemeckých výrobkov.
      Rusko uviedlo, že možno sprísni kontroly dovozu niektorých nemeckých produktov živočíšneho pôvodu. Podľa Vincenta však komisia zatiaľ nevie o žiadnych opatreniach prijatých Moskvou.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies