Kontaktné šošovky sú veľkou pomocou, nesmú sa však nosiť stále

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 09:50 • 2 min
Kontaktné šošovky sú veľkou pomocou, nesmú sa však nosiť stále

BRATISLAVA - Môžu byť veľkou pomocou, no pri nesprávnom nosení ohrozujú zrak. Ako teda správne používať kontaktné šošovky?

slovakia

left justify in out

Kontaktné šošovky majú oproti okuliarom veľa výhod. Najväčšou z nich je skutočnosť, že poskytujú oveľa väčší pocit slobody, čo ocenia najmä športovci. Rizikovými sa však môžu stať v lete.

 

Pokiaľ nosíte kontaktné šošovky, mali by ste sa s nimi vyhnúť plávaniu, festivalom i stanovaniu, pobytu na farmách, exotike a všeobecne miestam, kde je hygiena nižšia než v prostredí, na aké sme zvyknutí. "Pred pätnástimi rokmi ľudia ešte rešpektovali názory očného lekára. Šošovky neboli jediným dioptrickým riešením. Predstavovali iba alternatívu korekcie videnia. Nosili ich pár hodín počas dňa, večer a cez víkendy si ich vybrali," hovorí očná lekárka a chirurgička Miriam Záhorcová. "Dnešný svet však má vysoké nároky na výkon a treba byť za každú cenu perfektný. Namiesto šesť až osem hodín denne ich pacienti v očiach nechávajú dvanásť až štrnásť hodín denne. Občas s nimi zaspia a nevyberú si ich ani počas víkendov. To môže spôsobiť katastrofu, v niektorých prípadoch aj oko natrvalo poškodiť," upozorňuje lekárka.

 

img

 

Odborníci považujú za veľký problém aj skutočnosť, že nositelia kontaktných šošoviek podceňujú pravidelné kontroly očí u lekára. Pokiaľ totiž ide o človeka, ktorý nosí šošovky na pravidelnej báze a s okuliarmi ich takmer vôbec nestrieda, lekársku prehliadku by mal absolvovať každé tri mesiace. To sa však deje len vo veľmi malom počte prípadov, častejšie sa stáva, že si pacienti kupujú šošovky aj bez poučenia a spôsobe a rizikách ich nosenia. Následne zanedbajú aj základné odporúčania a ako uvádzajú štatistiky, až 76 percent nositeľov sa s nimi kúpe. "Práve pri vode a vo vlhkom prostredí prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne a akantaméby. Pre nositeľov kontaktných šošoviek predstavujú výraznejšie riziko – oko pod kontaktnou šošovkou trpí nedostatkom výživy," vystríha očná lekárka. Takto ľahko dochádza ku kontaminácii oka, čo následne vyvolá  "vážne zápaly rohovky spojené s bolesťami, svetloplachosťou, začervenaním, slzením, vredmi či zjazvením rohovky. Infekcia môže skončiť transplantáciou rohovky a v kritických prípadoch až slepotou," upozorňuje Záhorcová. Šošovky by sme si v očiach nemali nechávať ani počas sprchovania, aj tu sa môžu kontaminovať podobne ako v bazénoch.

 

img

 

Pokiaľ plánujete cestu do exotiky, na farmy a podobne, je vhodné použiť tzv. jednodňové šošovky, ktoré zabránia množeniu baktérii v očiach v prípade, že sa behom dňa šošovky kontaminujú.

 

V niektorých prípadoch býva najúčinnejším riešením dioptrických vád laserová operácia očí. "Iba chirurgovia, ktorí majú k dispozícii dve, ideálne všetky tri súčasné laserové metódy, dokážu pacientovi ušiť zákrok presne na mieru. Žiadna technika nie je univerzálne vhodná pre všetkých," dodáva Záhorcová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies