Kontajnery s jadrovým palivom majú pred sebou posledných 20 kilometrov

NETKY.SK • 29 November 2011, 05:26 • 2 min
Kontajnery s jadrovým palivom majú pred sebou posledných 20 kilometrov

Kontajnery s jadrovým palivom majú pred sebou posledných 20 kilometrov

slovakia

left justify in out

img

Po viac než 109 hodinách jazdy zo spracovateľského závodu vo francúzskom La Hague dorazil dnes skoro ráno vlak so spracovaným odpadom z nemeckých jadrových elektrární do prekládkovej stanice Dannenberg.

Vlak s 11 kontajnermi typu Castor prišiel do stanice ohradenej vysokým plotom okolo 04.00 h, informoval vyslaný reportér agentúry DAPD. Rádioaktívny náklad tam v priebehu dneška preložia na špeciálne valníky a dopravia do medziskladu v Gorlebene vzdialeného približne 20 kilometrov.

Vykladanie sa malo podľa hovorcu prevádzkovateľa medziskladu začať o 05.00 h a potrvá asi 12-15 hodín. Len meranie radiácie každého kontajnera trvá 45 minút.

Ani preprava odpadu na poslednej etape nebude bez problémov, keďže už v nedeľu večer sa na blokádu cesty pripravovalo asi 800 odporcov jadrovej energie.

Prevoz tento rok trvá najdlhšie zo všetkých doterajších transportov. Rekordérom bol vlaňajšok, keď 1200-kilometrovú trasu "zvládli" kontajnery za 92 hodín.

Zrejme najväčšiu prekážku v podobe mohutnej betónovej pyramídy pripravili polícii štyria farmári - traja muži a jedna žena - asi desať kilometrov od Dannenbergu. Vlak tam stál viac ako 15 hodín.

Počas protestov proti transportu utrpelo do nedeľňajšieho večera zranenia viac ako 200 ľudí, uviedla pre agentúru DAPD hovorkyňa občianskej iniciatívy Umweltschutz. U približne 160 demonštrantov ide o dôsledky zásahov obuškami a slzným plynom. Najmenej traja demonštranti boli zranení vážne.

Polícia hlásila 51 zranených, niektorí jej príslušníci sú práceneschopní. Okrem toho bolo poškodených 16 policajných áut. Na ochrane transportu sa podieľa okolo 19.000 policajtov, ktorí dočasne zadržali 1300 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona