Konsolidácia verejných financií spomalí ekonomiku, je to však nevyhnutné

NETKY.SK • 14 September 2010, 11:08 • 2 min
Konsolidácia verejných financií spomalí ekonomiku, je to však nevyhnutné

Konsolidácia verejných financií spomalí ekonomiku, je to však nevyhnutné

slovakia

left justify in out

img

Plánovaná konsolidácia verejných financií v budúcom roku spomalí slovenskú ekonomiku. Aj pri očakávanom vyššom čerpaní eurofondov bude rast SR v roku 2011 pod vplyvom opatrení na zníženie deficitu nižší o 0,5 percentuálneho bodu (p.b.), avizuje v aktuálnej makroekonomickej prognóze Ministerstvo financií (MF) SR.
      Vláda plánuje budúci rok znížiť deficit verejnej správy z tohtoročnej odhadovanej úrovne 7,8 % na 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Plánované zníženie deficitu si vyžiada fiškálne opatrenia na úrovni 2,5 % HDP, keďže deficit v roku 2011 by podľa MF pri nezmenených politikách dosiahol približne 7,4 % HDP.
      "Bez fiškálnej konsolidácie by bol ekonomický rast v roku 2011 na úrovni 3,8 % namiesto odhadovaných 3,3 %, výrazne by sa však zhoršili vyhliadky pre stabilný rast v nasledujúcom období," upozorňuje rezort financií. V ďalších rokoch by už mala slovenská ekonomika rásť výrazne rýchlejšie v dôsledku zlepšenia trhu práce a oživenia spotreby domácností, a to na úrovni 4,5 % v roku 2012 a 4,7 % v roku 2013.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies