Konsolidácia a rast zamestnanosti sú podľa Figeľa výzvou pre každého

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 09:19 • 2 min
Konsolidácia a rast zamestnanosti sú podľa Figeľa výzvou pre každého

BRATISLAVA - Konsolidácia financií a rast hospodárstva a zamestnanosti sú podľa predsedu KDH Jána Figeľa veľkou a náročnou výzvou pre každú krajinu.

slovakia

left justify in out

„Nezodpovedné je stavať konsolidáciu financií a rast ekonomiky do protikladu, ako to naznačujú predstavitelia socialistickej vlády u nás alebo vo Francúzsku. Rozumná konsolidácia je nevyhnutná a udržateľný, zdravý rast ekonomiky je potrebný. A obidva ciele naraz a postupne pri zodpovednom prístupe sú možné. V Európe okolo nás je dostatok inšpirujúcich príkladov,“ povedal pre agentúru SITA Figeľ.

Priemysel reprezentuje podľa Figeľa tradíciu a silu Európy. Aby neoslaboval, treba ho umiestniť do centra záujmu, pretože má nenahraditeľný význam nielen pre modernizáciu krajín, ale najmä pre rast ekonomiky a zamestnanosti. Zdôraznil, že v súčasnosti prechádzajú odvetvia priemyslu ťažkým obdobím – znižuje sa verejná i súkromná spotreba, Európa je v recesii. Stúpa globálna konkurencia, delokalizujú sa firmy – celkovo či čiastočne. „Globalizácia mení spôsob spolupráce i spôsob súťaže medzi firmami. Pre schopných je príležitosťou, pre neschopných a nepripravených je hrozbou,“ uviedol Figeľ. Konkurenčnú schopnosť tvoria a reprezentujú podľa neho firmy, nie štáty. Pre ich rast sú rozhodujúcimi ľudské zdroje vo forme zručnej, kvalifikovanej pracovnej sily, kvalitné riadenie, verejná správa ako servis, nie prekážka, dostupné úverové zdroje a podpora pre inovácie. „Spoločnosť a štát by si mali poctivých podnikateľov ceniť, nie ich neúmerne zdaňovať a zaťažovať byrokraciou,“ konštatoval. 

Slovensko podľa predsedu KDH potrebuje udržiavať silnú, rozmanitú a konkurencieschopnú priemyselnú bázu. Súčasťou takéhoto konceptu je znižovanie energetickej náročnosti a efektívnejšie využívanie zdrojov. „Energie u nás sú drahé, drahšie ako v USA či Ázii,“ povedal s tým, že EÚ si nemôže dovoliť klásť na bedrá firiem ďalšie environmentálne záťaže. „Potrebujeme zmrazenie, moratórium v oblasti emisií plynov. Realizmus je potrebný aj v ekonomike, aj v politike. Jeho súčasťou je reciprocita v obchodných vzťahoch,“ povedal Napríklad antidumpingové pravidlá v EÚ sú zastarané a potrebujú novelizáciu. Neférový import s dumpingovými cenami je podľa neho často likvidačný pre miestne, domáce firmy. 

Na škodu veci je podľa Figeľa izolovanosť priemyselnej politiky od ostatných vplyvov. Správny prístup je integrovaný – zohľadňujúci vplyvy politík životného prostredia, dopravy, školstva, financií, obchodu a ďalších. Európa potrebuje lepšie prepojiť svet vzdelávania a odbornej prípravy, vedy a výskumu so svetom podnikania. „Za týmto účelom sme v roku 2008 zakladali EIT – Európsky inovačný a technologický inštitút. Podobne som etabloval v rámci EÚ univerzitno-podnikateľské fórum pre pravidelný dialóg a spoluprácu. Toto potrebujeme aj na Slovensku,“ zdôraznil. 

Figeľ upozornil, že v rámci porovnávania inovačných výsledkov je Slovensko na základe porovnávania 24 indikátorov pod priemerom štátov EÚ v skupine s Maďarskom a Gréckom. Najlepšie výsledky majú Nemecko, Švédsko, Fínsko a Dánsko. „Európska mozaika je plná lekcií – správnych i nesprávnych postupov a výsledkov. Je dobré ju poznať. Múdry sa učí aj na chybách iných ľudí, hlúpy ani na svojich. To platí aj o skúsenostiach národov,“ dodal. Napríklad podľa neho index inovatívnosti a konkurencieschopnosti spolu úzko súvisia. Dynamické, konkurencieschopné firmy a regióny sú lídrami aj v inováciách. "Inovácie sú rozhodujúcou cestou z krízy. Návrat späť nestačí, svet ide rýchle dopredu. Inovácie sú potrebné nielen v oblasti výroby tovarov a ponuky služieb, ale aj v postupoch, systémoch riadenia, vzdelávania a komunikácie,“ zdôraznil Figeľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona