Konské mäso sa ilegálne predávalo celé roky

NETKY.SK • 26 Apríl 2015, 09:04 • 2 min
Konské mäso sa ilegálne predávalo celé roky

HAAG - Nový rozsiahly škandál s ilegálnym využívaním konského mäsa v obchodných prevádzkach je na obzore.

slovakia

left justify in out

Desiatky podnikov prehľadali v piatok pri cezhraničnej policajnej akcii orgány Belgicka, Francúzska, Holandska, Írska, Luxemburska, Nemecka a Británie. Pri razii zhabali 200 koní a 800 konských pasov, ako aj rôznych liečiv. Zadržaných bolo 26 podozrivých, medzi nimi vo Francúzsku aj Belgičan považovaný za pravdepodobného šéfa siete priekupníkov s konským mäsom.

 

Informácie zverejnila vo svojom sídle v holandskom Haagu Jednotka Európskej únie pre justičnú spoluprácu známa ako Eurojust a sprostredkoval ich rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Vyšetrovatelia, ktorí sa podozreniam v tejto oblasti venovali od roku 2012, predpokladajú, že v danom prípade ide o cezhraničnú organizovanú kriminalitu, ktorej hlavným motívom bol zisk. Celé roky sa zrejme vo viacerých krajinách starého kontinentu dostávalo do obchodnej siete aj konské mäso absolútne nevhodné na konzumáciu ľuďmi.

 

Po utratení zvierat v juhofrancúzskom meste Marseille priekupníci uplatnili na trhu mäso vďaka falšovanej dokumentácii, predovšetkým vďaka konským pasom, ktoré sú dokladmi o pôvode zvierat a odzrkadľujú aj ich zdravotný stav.

 

Podľa francúzskych úradov mohlo mäso z približne 4700 nevhodných koní skončiť v rokoch 2010-2013 na tanieroch spotrebiteľov.

 

Dôkazy o zdravotných dopadoch na spotrebiteľov zatiaľ nie sú k dispozícii.

Vyšetrovanie nového škandálu nemá nič spoločné s podobnou aférou z prvých mesiacov roka 2013.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona