Konské mäso sa dostalo do lasagní v Česku, odhalila inšpekcia

NETKY.SK • 20 Február 2013, 12:19 • 2 min
Konské mäso sa dostalo do lasagní v Česku, odhalila inšpekcia

Konské mäso sa dostalo do lasagní v Česku, odhalila inšpekcia

slovakia

left justify in out

img

Potravinárska inšpekcia našla v plzenskom Tescu lasagne, ktoré obsahovali konské mäso namiesto hovädzieho. 

Reťazec už stiahol z predaja výrobky značky Nowaco. Za klamanie kupujúcich mu hrozí pokuta až tri milióny českých korún. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

Kontrolóri odhalili konské mäso vo vzorkách mrazených potravín s hovädzinou, ktoré odobrali minulý týždeň. "V analyzovanej vzorke bola dokázaná konská DNA," uviedol hovorca Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) Pavel Kopřiva.

Konské mäso bolo zistené v dvoch šaržiach lasagní s paradajkovou omáčkou značky Nowaco, a to v predajni Tesco na ulici Rokycanská v Plzni. Výrobky pochádzajú z Luxemburska.

Inšpekcia upozorňuje, že konské mäso neuškodí žiadnemu stravníkovi, ale ľudia nesmú byť klamaní v tom, čo jedia. Ak na etikete chýba informácia o tom, že výrobok obsahuje konské mäso, výrobca aj predajca porušuje záväzné potravinárske normy. 

Ide o delikt právne kvalifikovaný ako klamanie spotrebiteľa. Zákon umožňuje uložiť sankciu do výšky troch miliónov českých korún. Inšpekcia nariadila obchodnej sieti stiahnuť výrobky z predaja.

Tesco to však urobilo už po tom, čo Brusel varoval, že sa konské mäso do Českej republiky zrejme dostalo. Od luxemburského výrobcu si ho objednala firma Bidvest, ktorá však dodávku neprevzala a vyhlásila, že v obchodnej sieti zostali iba dve šarže a tie sa do nej dostali ešte pred vypuknutím aféry.

Výrobok sa nazýva Nowaco Lasagne Bolognese.

Česko je teda ďalšou krajinou, kde sa po kontrole úradov našlo konské mäso vo výrobkoch, v ktorých nemalo byť. Škandál prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, kde miestne supermarkety ponúkali konské mäso v hovädzích hamburgeroch. Úrady našli nedeklarované konské mäso (až 30 percent objemu) vo výrobkoch napríklad v Tescu, Lidli a Aldi, ktoré produkty okamžite stiahli.

Tento týždeň stiahla z talianskych a zo španielskych pultov svoje cestoviny aj najväčšia potravinárska firma na svete, Nestlé. Jej výrobky obsahovali viac ako jedno percento neoznačeného konského mäsa.

V niektorých krajinách je konské mäso bežnou súčasťou jedálneho lístka, v Česku ho na konci minulého roka ponúkala sieť Albert ako vianočnú delikatesu. Podľa ankety iDNES.cz by si toto mäso kúpila tretina hlasujúcich čitateľov.
Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona