Konopa siata sa vracia na Slovensko ako superpotravina

NETKY.SK • 11 December 2013, 18:09 • 2 min
Konopa siata sa vracia na Slovensko ako superpotravina

PIEŠŤANY – Konopa siata sa vracia na Slovensko, jednu fínsku a dve poľské odrody pokusne vypestovali odborníci z Centra výskumu rastlinnej výroby (CVRV) v Piešťanoch v spolupráci s ďalšími partnermi. Výsledky žatvy prezentovali dnes na seminári Konopa siata pre Slovensko, ktorý sa konal v Piešťanoch. Odrody Finola, Tygra a Bialobrzeskie boli vyšľachtené na získavanie semiačok, ktoré sú určené na konzumáciu.

slovakia

left justify in out

Certifikované odrody konopy siatej výskumníci zasiali v Borovciach, Vígľaši a Milhostove. Každá lokalita má totiž rozdielne zloženie pôdy, inú nadmorskú výšku, zrážky a celkové klimatické podmienky. "Výsledky ukázali, že je u nás možné úspešne pestovať konopu siatu, najmä odrody s vysokou nutričnou hodnotou semiačok. Obsahovali vysoký obsah oleja a teda aj esenciálnych mastných kyselín. Vo výskume budeme pokračovať aj počas budúcich dvoch rokov," povedala Andrea Hlinková z CVRV.

Konopu siatu používali už starí Číňania, v tom čase najmä na výrobu oleja. Až moderná veda umožnila zistiť, že konopné semiačko obsahuje kompletné aminokyseliny vrátane takzvaných esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré si telo nevie vyrobiť. Medzi ne patria aj omega mastné nenasýtené kyseliny 3 a 6. Takýto typ potravín sa označuje ako superpotravina. Vzhľadom na zloženie je konopné semiačko výbornou náhradou mäsa, čo ocenia najmä vegetariáni a vegáni. Semiačka obsahujú aj vysoké množstvo vlákniny, dôležité minerály či vitamíny. Konopné potraviny sú vhodné pre alergikov, neobsahujú lepok a keďže rastliny nie je potrebné postrekovať proti škodcom a sú nenáročné na pôdu, sú vysoko ekologické. Okrem semiačok je navyše možné spracovať aj stonky na výrobu tkanín, trvácnych izolácií do domov, na výrobu konpozitov na výrobu napríklad komponentov do áut alebo na výrobu výhrevných brikiet.

O pestovaní konopy siatej uvažuje farmár a pestovateľ zeleniny Miloslav Mag z Liptovského Mikuláša, ktorý hľadá alternatívu k tradičným plodinám, na seminári však bolo viac jej budúcich pestovateľov. Vo svete produkcia a spotreba konopných potravín prudko rastie. "Sme svedkami boomu konopných potravín. Ich obľúbenosť má jednoduchý dôvod, konopné semiačka sú mimoriadne priaznivé pre ľudský organizmus," povedal Michal Tözsér zo spoločnosti Propaganda Production. Veľkoobchodník s konopným semiačkom bol v tíme, ktorý v roku 2009 dosiahol zmenu našich zákonov aby boli v súlade s normami Európskej únie, odvtedy je pestovanie konopy siatej na Slovensku legálne.

Najväčším pestovateľom a producentom konopných potravín je Kanada. Najväčšími európskymi konzumentmi konopných potravín sú Nemci a Briti, kde sa predávajú aj v maloobchodných sieťach. Na Slovensku konopné potraviny dostať v približne 70-tich obchodoch s biopotravinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies