Konkurzy na prokurátora sú tajné, verejnosť sa nedozvie nič

NETKY.SK • 13 Október 2014, 10:37 • 2 min
Konkurzy na prokurátora sú tajné, verejnosť sa nedozvie nič

BRATISLAVA - Kandidáti a aj konkurzy na miesta prokurátorov sú tajné, píše denník Pravda. Verejnosť sa podľa denníka nedozvie ani informácie o tom, či majú kandidáti príbuzných medzi prokurátormi a sudcami.

slovakia

left justify in out

Paradoxné je to aj preto, lebo prokurátori majú podobný plat a výhody ako sudcovia, ktorí však podliehajú verejnej kontrole. Aj keď odborníci upozorňujú, že pravidlá výberových konaní by mali byť na prokuratúre nastavené podobne ako v súdnictve, kde sú verejné, situácia sa zrejme nezmení.

 

Nebola ju ochotná riešiť bývalá vládna koalícia a nechce ju riešiť ani súčasná vláda. Pritom v minulosti podľa denníka získavali miesta prokurátorov často rodinní príslušníci ústavných sudcov či predsedov súdov.

 

Tajnosti okolo prokurátorov, ktorých je v súčasnosti takmer 900, sú väčšie ako pri sudcoch aj v prípade majetkových priznaní. Pokiaľ si majetky sudcov môže ktokoľvek pozrieť na internete, tie prokurátorské sa nezverejňujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona