Konkrétne kroky na zníženie deficitu budú známe až na jeseň

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 07:51 • 2 min
Konkrétne kroky na zníženie deficitu budú známe až na jeseň

Konkrétne kroky na zníženie deficitu budú známe až na jeseň

slovakia

left justify in out

Ako presne chce vládny kabinet zabezpečiť zníženie deficitu verejných financií v budúcom roku o 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), s cieľom dostať sa na úroveň 3 % v roku 2013, zatiaľ nie je známe. Podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) sa Slováci dozvedia odpoveď až na jeseň. "O konkrétnych krokoch budeme podrobne informovať v súvislosti s návrhom štátneho rozpočtu," podotkla po dnešnom rokovaní vlády.
Zmeny na zlepšenie hospodárenia štátu sa však podľa Radičovej dotknú výdavkov aj príjmov. "Chceme zlepšiť situáciu na príjmovej stránke rozpočtu. Znamená to i dôraznejšie vymáhanie neplatičov, dôraznejšie zvýšenie výberu predovšetkým v odvodoch," vysvetlila premiérka.
Štátnu a verejnú správu zase čakajú úsporné opatrenia, ktoré sa dotýkajú jej fungovania. "Okrem toho budú znížené niektoré výdavky, ktoré sa plánovali, že by mohli naštartovať modernizačné procesy v niektorých rezortoch. To posunieme, ale neposunieme tie modernizácie, ktoré znamenajú naštartovanie ekonomiky," avizovala. Zastaviť by sa tak nemali napríklad investície do vedy, výskumu a podnikateľského prostredia.
Šéfka kabinetu podotkla, že zamietnuté zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky a knihy by neprinieslo žiadne významné finančné prostriedky do štátnej pokladnice. Zároveň si myslí, že by to znamenalo rast cien týchto komodít. Odmietla tiež zmenu pomeru odvodov do prvého a druhého dôchodkového piliera. "Buď bude viac v prvom pilieri, alebo v druhom. Tým nič neriešite, to sú len presýpacie hodiny," uzavrela.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies