Konkláve sa začne zhruba o 16.45: Predchádzať mu bude omša a modlitby

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 13:25 • 2 min
Konkláve sa začne zhruba o 16.45: Predchádzať mu bude omša a modlitby

VATIKÁN - Všetci kardináli, ktorí majú menej ako 80 rokov a môžu sa zúčastniť na voľbe pápeža, sa dnes po 07.00 h začali presúvať zo svojich rímskych rezidencií do hotela Domus Sanctae Marthae vo Vatikáne, kde budú ubytovaní počas konkláve. Hlasovanie sa uskutoční v približne kilometer vzdialenej Sixtínskej kaplnke, kam sa môžu prepraviť autobusom alebo pešo v sprievode príslušníkov švajčiarskej gardy, aby sa predišlo ich kontaktom s vonkajším svetom.

slovakia

left justify in out

O 10.00 h sa všetci kardináli, vrátane nevoličov, zídu v Bazilike sv. Petra na omši za dobrú voľbu pápeža (Pro eligendo Romano pontifice). Zúčastniť sa na nej môžu aj veriaci.

Hlavným celebrantom bohoslužby bude dekan kardinálskeho kolégia Angelo Sodano, ktorý patrí medzi tých kardinálov, ktorí vzhľadom na vysoký vek už nemôžu byť účastníkmi konkláve. 

Po omši, približne o 12.00 h, sa kardináli vrátia do hotela, kde ešte budú môcť byť v kontakte s vonkajším svetom.   

O 15.45 h kardináli-volitelia opustia hotel a presunú sa do Apoštolského paláca, kde sa zídu na modlitby v Paulínskej kaplnke.

O 16.30 h sa v procesii vydajú z Paulínskej do Sixtínskej kaplnky, kde približne o 16.45 h z úst ceremoniára zaznie: "Extra omnes" ("všetci von", teda - "kto sem nepatrí, nech vyjde von"), a zavretím veľkých dverí kaplnky sa oficiálne začne konkláve, ktoré zvolí 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi. Konkláve, z latinského "cum clave", znamená vlastne (uzatvorené) "na kľúč".

O 17.00 h po modlitbách by kardináli mali rozhodnúť o tom, kedy sa uskutoční ich prvé hlasovanie. Ak pristúpia k voľbe už dnes večer, v čase medzi 19.00 a 20.00 h by sa mal z komína nad Sixtínskou kaplnkou objaviť dym - čierny v prípade neúspešnej voľby, a biely, ak bude nový pápež zvolený.

Ak sa tak nestane, kardináli-volitelia sa okolo 19.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde budú zhruba o 20.00 h večerať.

Počínajúc stredou kardináli budú voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní, až kým nezvolia nového pápeža.  Ak by sa im to nepodarilo do piatka, bude nasledovať jednodňová prestávka, počas ktorej sa kardináli budú venovať modlitbám a rozjímaniu. K voľbe by sa v takomto prípade vrátili v sobotu.

Režim uprázdneného stolca - tzv. sedisvakancia - nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona