Koniec vojny si na Slavín prišiel pripomenúť aj premiér Fico

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 18:37 • 2 min
Koniec vojny si na Slavín prišiel pripomenúť aj premiér Fico

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico si prišiel na bratislavský Slavín uctiť pamiatku padlých v 2. svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

Po položení venca k pamätníku hneď odišiel. Pietny akt spojený s kladením vencov na bratislavskom Slavíne pripomenul 71. výročie konca druhej svetovej vojny. V západnom svete sa oslavuje koniec vojny 8. mája. Aj u nás je ako štátny sviatok Deň víťazstva nad fašizmom 8. mája. Koniec vojny 9. mája oslavujú v Rusku. Po položení vencov zástupcami vlády, parlamentu, diplomatických misií na Slovensku a predstaviteľmi samosprávy zazneli tóny dnes ruskej, v minulosti sovietskej štátnej hymny. Štátne hymny iných víťazných mocností na Slavíne nezazneli.

 

Pri pietnom akte chýbali opoziční poslanci NR SR. To kritizoval v príhovore vicepremiér Peter Pellegrini. „Kde sú poslanci, ktorí vyzývali na boj proti fašizmu? Dnes tu nie je ani jeden,“ povedal Pellegrini v súvislosti s neúčasťou opozície, ktorá však odmietla hlasovať za zvolenie poslancov kotlebovcov do funkcií v parlamentných výboroch

 

V ňom varoval pred extrémizmom, šovinizmom a nacionalizmom. Povinnosť vystríhať pred ich hrozbou má byť podľa jeho slov o to naliehavejšia, že sa nenávisť dostala aj do Národnej rady SR. "Šírenie nenávisti voči iným ľuďom na základe rasovej či národnej príslušnosti, relativizácia či ospravedlňovanie zločinov vojny sa v posledných rokoch z okraja spoločnosti, alebo presnejšie z jeho suterénu, dostáva do programov politických strán, dokonca i na pôdu parlamentu...," povedal v príhovore.

 

Chlácholenie sa tým, že ide o celoeurópsky jav, považuje za veľmi nebezpečný alibizmus. "Zdá sa, akoby sme sa so zväčšujúcim odstupom od najväčšej svetovej kataklizmy stávali stále menej citliví na podobné nebezpečenstvá, ktoré ohrozovali Európu. Dnes však vieme, k čomu viedol nástup totalitných ideológií k moci. Nedovoľme opakovanie minulých zlyhaní a chýb," zhrnul s tým, že slobodu treba brániť.

 

. „Robia si to súkromne. Neregistrujem pozvánku, že sa to dialo. Zrejme ju dostali správni poslanci,“ povedal pre agentúru SITA líder OĽaNO Igor Matovič. Pellegrini zároveň uviedol, že v deň konca vojny cíti vďačnosť, úctu a záväzok k tisícom padlým. „Každý hrob ukrýva tragický príbeh človeka, ktorého niekto čakal doma,“ konštatoval.


Na pietny akt prišli na Slavín aj traja ruskí veteráni. Ani jeden z nich však nebojoval na Slovensku. „Mal som trinásť rokov, keď sa začala vojna, tri roky som pracoval v závode v Moskve, potom som bol odvedený a bojoval som pri Baltiku,“ povedal pre agentúru SITA veterán Nikolaj Merkušin.

 

Európa si v týchto dňoch pripomenula 71. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, 8. mája 1945 podpísali dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka, druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila.

 

Pre európsky kontinent predstavuje ukončenie najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva 8. máj, pre celý svet sa však vojna skončila až 2. septembra 1945 podpísaním japonskej kapitulácie. Predchádzalo jej zvrhnutie dvoch atómových bômb, ktoré Američania zhodili v auguste 1945 na japonské mestá Hirošima a Nagasaki.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies