Koniec písaného spojitého písma? Od septembra sa na školách nebude musieť učiť

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 12:59 • 2 min
Koniec písaného spojitého písma? Od septembra sa na školách nebude musieť učiť

Na základných školách sa od septembra nebude musieť učiť spojité písané písmo.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva ustúpilo a voľbu písma, ktoré budú v prvom ročníku základnej školy učitelia učiť nechávajú na nich. Zásluhu má na tom predovšetkým petícia za slobodu v písaní, ktorú podpísalo viac ako 10-tisíc ľudí.

 

Minister školstva Peter Plavčan nebol pôvodne zástancom toho, aby bola voľba písma na každej základnej škole zvlášť, presadzoval jednotu písaného spojitého písma pre všetkých prvákov, no po tlakoch verejnosti a konzultácii s viacerými odborníkmi zmenil názor. Vďaka tomu by všetkým školám od septembra mala ostať možnosť vlastného rozhodnutia o učebnej metóde.

 

Jednou z nových možností je aj typ písma s názvom Comenia Script. Vyvinula ho odborníčka z Českej republiky a bolo vedecky overené. Toto písmo by mohlo byť výhodnejšie napríklad aj pre ľavákov a deti s dysgrafiou, pretože je jednoduchšie. Pre jeho používanie sa v minulosti rozhodli desiatky slovenských škôl.

 

Dodatok k zákonu, ktorý by školám možnosť vlastnej voľby písma odopieral mal byť v platnosti od septembra. Po opätovnom prehodnotení sa ho však minister Plavčan rozhodol zrušiť. Stať by sa tak malo podľa neho do konca júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies