Koniec lekárskeho turizmu pre africké elity

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 14:01 • 2 min
Koniec lekárskeho turizmu pre africké elity

MOSKVA - Afrika nie je pripravená na pandémiu. Politické elity tohto kontinentu boli liečené iba v zahraničí. Koronavírus je pre tie africké krajiny, kde úrady dlhodobo odmietali investovať do zdravotnej starostlivosti, veľkou výzvou.

slovakia

left justify in out

Zdravotná turistika   

Bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe uprednostňoval liečenie v Singapure, kde nakoniec aj zomrel. Kamerunský vodca Paul Biya cestuje s cieľom obnoviť zdravie do Švajčiarska. Nigérijský prezident Muhammadu Buhari bol liečený na neznáme ochorenie v Londýne niekoľko mesiacov v roku 2017 a vodca Beninu Patrik Talon išiel na operáciu do Francúzska.

 

Africké elity – hlavní predstavitelia takzvanej lekárskej turistiky. Kvôli nedostatku moderných kliník a nemocníc vo väčšine krajín kontinentu mnohí z miestnych vodcov odchádzajú do zahraničia, dokonca aj za zubárom. Zosnulý prezidenti Nigérie, Malawi, Guiney-Bissau, Etiópie a Zambie nezomierali doma, ale v zámorských nemocniciach.

 

Liečba v zahraničí pre Afriku nie je lacná záležitosť. Podľa výpočtov novinárov, z prostriedkov, ktoré napríklad Uganda ročne vynakladá na liečbu vysokopostavených úradníkov, by sa v krajine mohlo postaviť desať nemocníc.

 

Ale po tom, čo európske a ázijské krajiny uzavreli hranice kvôli pandémii koronavírusu, väčšina bohatých a vplyvných Afričanov sa musí spoľahnúť iba na miestnu zdravotnú starostlivosť.

 

"Nikto z vodcov sa už nebude môcť ukrývať v zahraničí," cituje slová CNN vedúceho lekárskeho združenia krajín Spoločenstva Osahona Enabulele. "Celá situá s úradníkmi v Afrike, ktorí míňajú peniaze daňových poplatníkov na cestu do zahraničia pri najmenšej nevoľnosti, sa s koncom pandémie zmení",  pokračoval. Navyše poznamnal, že za súčasných podmienok bude obyvateľstvo oveľa tvrdšie reagovať na takéto plytvanie štátnymi peniazmi.

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie boli v roku 2015 v Etiópii iba tri nemocničné lôžka na 10 000 ľudí. Stredoafrická republika má v celej krajine s počtom obyvateľov 4,6 milióna iba tri pľúcne ventilátory.

 

Lekári v Zimbabwe tvrdia, že operácie musia vykonávať bez rukavíc a používať plastové vrecká od chleba na testovanie moču.

 

Ochorieť môžu milióny   

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa koronavírus rozšíril v Afrike doslova v priebehu niekoľkých týždňov. Nakazených je niekoľko ministrov v Burkine Faso ako aj hlavný asistent prezidenta Nigérie. Somálsky bývalý premiér Nur Hassan Husajn zomrel na komplikácie vírusu. Podľahol taktiež aj pomocník vodcu v Kongu.

 

Dňa 16. apríla bolo na celom kontinente hlásených viac ako 17 000 prípadov infekcie COVID-19. WHO zároveň pripúšťa, že celkový počet prípadov v Afrike môže dosiahnuť 10 miliónov ľudí. Úrady zavádzajú karanténne opatrenia, ľudia sú nútení zostať doma.

 

Minulý týždeň 88 afrických spisovateľov, učiteľov a vedcov adresovalo otvorený list africkým vodcom, v ktorom ich vyzývajú, aby prijali okamžité opatrenia na záchranu ľudských životov.

 

"Vírus nám ukázal, že africký model vývoja nikam nevedie. Musí sa to zmeniť", uvádzalo sa v adrsovanom liste. "Ide o to, aby sa táto kríza využila ako príležitosť na prehodnotenie štátnej politiky, najmä aby urobila všetko, čo je v jej silách, aby fungovala v prospech obyvateľstva."

 

Zdroj:   https://go.tass.ru/K0dG

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies