Koniec igelitiek? Kalifornia bude prvým štátom, kde zakážu jednorazové plastové nákupné tašky

NETKY.SK • 5 September 2014, 18:20 • 2 min
Koniec igelitiek? Kalifornia bude prvým štátom, kde zakážu jednorazové plastové nákupné tašky

LOS ANGELES - Kalifornia sa stane prvým štátom USA, kde bude zakázaný predaj jednorazových igelitových tašiek.

slovakia

left justify in out

Tamojší poslanci príslušnú legislatívu schválili ešte pred týždňom a začne platiť v prípade, že ju podpíše guvernér Jerry Brown. Ten vo štvrtok naznačil, že sa tak chystá urobiť. "Áno, pravdepodobne ju podpíšem," povedal v televíznej diskusii. Zdôvodnil to pritom snahou o zjednotenie zákonov v tejto oblasti v rámci celej Kalifornie. "Máme tu 50 miest s ich vlastným zákazom igelitiek a to vytvára chaos," cituje Browna denník Los Angeles Times.

 

Ak zákon začne platiť, jednorazové igelitové tašky zmiznú z potravín a drogérií najneskôr 1. júla 2015. Neskôr sa opatrenie dotkne aj ďalších typov obchodov. Tie budú musieť zákazníkom účtovať 10 centov za papierové tašky, prípadne za tašky vhodné na opätovné použitie. Podobná legislatíva už teraz platí v kalifornských metropolách Los Angeles a San Francisco. Republikáni však s touto iniciatívou Demokratickej strany nesúhlasia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies