Končí sa obdobie presadzovania súkromných záujmov v štáte

NETKY.SK • 19 Október 2010, 07:40 • 2 min
Končí sa obdobie presadzovania súkromných záujmov v štáte

Končí sa obdobie presadzovania súkromných záujmov v štáte

slovakia

left justify in out

img

V Maďarsku sa končí obdobie presadzovania súkromných záujmov v štáte, povedal dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Dodal, že do znižovania deficitu sa musia zapojiť vysoko ziskové sektory.
      Orbán pri prezentovaní detailov druhého akčného hospodárskeho plánu vlády oznámil, že verejné záujmy sa budú presadzovať na základe princípu solidarity, to znamená, že ťarcha sa rozloží a nebudú ju znášať len bežní ľudia. Medzi priority plánu patrí zachovanie pracovných miest a obmedzenie byrokracie.
      Podľa premiéra uplynulých osem rokov bolo v Maďarsku charakterizovaných presadzovaním súkromných záujmov a korupciou. Na presadzovanie verejného záujmu je potrebné podľa Orbánových slov vytvoriť "malý, ale silný" štát.
      Pri prezentácii "krízových daní" pre niektoré sektory Orbán pripomenul, že v čase krízy štát pomohol rôznym spoločnostiam peniazmi daňových poplatníkov. "Teraz musia pomôcť tí, ktorí sa už zotavili z krízy. Bude spravodlivé, ak viac prispejú tí, ktorí dosiaľ neboli zaťažení - tí, ktorí dosahujú vysoké zisky." Orbán uviedol, že vláda bude dočasne požadovať vyššie dane od bánk rovnako ako od telekomunikačných a energetických spoločností a obchodných reťazcov.
      "O týchto sektoroch môžeme povedať, že dokážu vďaka svojej sile a konkurencieschopnosti, ale aj vďaka minulej štátnej pomoci, vytvárať dostatočné zisky, aby z nich mohli štátu prispieť viac," zdôraznil Orbán. Dodal, že "krízové dane" sú dočasné a spomenuté sektory ich budú platiť tri roky.
      Vláda chce počas týchto troch rokov urobiť z Maďarska najúspešnejšiu stredoeurópsku ekonomiku. Orbán plánuje v tomto období uskutočnenie školskej a zdravotnej reformy.
      Orbán zopakoval, že je potrebné prehodnotiť všetky projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Súčasný systém prepojenia súkromného a štátneho sektora formou PPP projektov vo väčšine prípadov znamenal obmedzenia pre štát a zisky pre súkromný sektor. "Treba preveriť PPP projekty a zmraziť PPP zmluvy," dodal.
      Na margo súkromného dôchodkového poistenia zdôraznil, že je neprijateľné, aby štát nútil ľudí, aby riskovali svoje financie. "Iba štát môže zaručiť dôchodky. Štát musí garantovať dôchodky a ich hodnotu. Dáme možnosť návratu do štátneho dôchodkového systému," vyhlásil.
      Orbán chce odstrániť súkromné záujmy aj zo všetkých štátnych podnikov, nad ktorými zavedie silnú kontrolu. Vláda preto napríklad navrhuje vytvoriť holding štátnej autobusovej spoločnosti Volán a štátnych železníc Máv. Do tohto systému by sa zapojil aj budapeštiansky dopravný podnik BKV. Nový systém spoločného riadenia dopravných firiem povedie k zníženiu byrokracie a k finančným úsporám, konštatoval premiér.
      Vláda okrem toho navrhla od 1. januára zavedenie rovnej dane z príjmov fyzických osôb so sadzbou 16 %. Reforma daní tiež počíta s úľavami pre rodiny s deťmi.
      Tvorbu pracovných príležitostí vláda podporí napríklad zmenou systému vzdelávania, podporou čiastočného úväzku v prípade žien, alebo odstránením administratívnych prekážok a zjednodušením systému podnikateľských daní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies