Kongresové voľby sa začali otvorením volebnej miestnosti vo Vermonte

NETKY.SK • 2 November 2010, 11:47 • 2 min
Kongresové voľby sa začali otvorením volebnej miestnosti vo Vermonte

Kongresové voľby sa začali otvorením volebnej miestnosti vo Vermonte

slovakia

left justify in out

img

V Spojených štátoch amerických sa dnes ráno začali kongresové voľby, na ktorých môže odovzdať svoj hlas vyše 218 miliónov oprávnených voličov. Prvé volebné miestnosti otvorili už pred úsvitom (miestneho času) na východnom pobreží USA.
      Voľby do Kongresu sú považované aj za referendum politiky amerického prezidenta Baracka Obamu. Očakáva sa, že demokrati stratia väčšinu v Snemovni reprezentantov, a na vážkach je tiež ich pozícia v Senáte.
      Volebná účasť v kombinovaných prezidentských a kongresových voľbách v USA v roku 2008 bola 56,8 percenta. Vo voľbách, v ktorých sa v roku 2006 volilo len do Kongresu, bola volebná účasť len 37,1 percenta.
      Američania teraz volia všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov a 37 mandátov v 100-člennom Senáte. Okrem toho si vyberú 37 z 50 guvernérov, budú rozhodovať v miestnych referendách a voliť predstaviteľov zákonodarnej moci jednotlivých štátov.
      Predvolebný boj v Spojených štátoch ovplyvnili predovšetkým slabý rozmach americkej ekonomiky, problémy na trhu práce a obrovské štátne dlhy.
      Kongres je podľa americkej ústavy zákonodarným orgánom, zodpovedá za rozpočet, kontroluje prezidenta a vládu. Sídli v budove Kapitolu vo Washingtone. Návrhy zákonov musia byť prerokované v oboch komorách parlamentu a vyžadujú súhlas Snemovne reprezentantov aj Senátu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies