Kongresové voľby priniesli zmenu mocenských pomerov

NETKY.SK • 3 November 2010, 12:21 • 2 min
Kongresové voľby priniesli zmenu mocenských pomerov

Kongresové voľby priniesli zmenu mocenských pomerov

slovakia

left justify in out

img

V utorkových kongresových voľbách v Spojených štátoch získali opoziční republikáni väčšinu v Snemovni reprezentantov, ale demokrati si udržali Senát, uviedla dnes tlačová agentúra AP.
      Víťazstvá republikánov otvárajú éru delenia moci pri vládnutí v USA. Americký prezident Barack Obama bude mať do činenia s konzervatívnejším Kongresom, v ktorom budú aj členovia hnutia Tea Party.
      Výsledky volieb odrážajú frustráciu Američanov zo slabej americkej ekonomiky a dezilúziu z Obamu, ktorý sa pred dvoma rokmi dostal do úradu s posolstvom nádeje a zmeny.
      Republikán John Boehner, ktorý zrejme nahradí predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú, označil výsledky volieb za "odmietnutie Washingtonu, odmietnutie veľkej vlády a odmietnutie politikov, ktorí nechcú načúvať ľuďom".
      Obama už telefonoval s Boehnerom a lídrom republikánov v Senáte Mitchom McConnellom a blahoželal im, čo podčiarklo zmenu v mocenských pomeroch.
      V Senáte získali republikáni najmenej šesť miest, ktoré mali demokrati. Medzi nimi aj pôvodné Obamovo miesto v Illinoise, ktoré obsadí republikán Mark Kirk.
      Demokrati však vyhrali veľký zápas, keď líder demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid porazil Sharron Angleovú z hnutia Tea Party. Demokrati tiež obhájili kreslá v Západnej Virgínii a Kalifornii.
      Aby republikáni mohli kontrolovať Senát, potrebovali získať 10 kresiel. V Snemovni reprezentantov zatiaľ republikáni vybojovali 57 kresiel navyše a podľa AP vedú v ďalších okrskoch, doteraz ovládaných demokratmi.
      V USA sa volilo do všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov a na 37 miest v Senáte. Okrem toho prebiehali voľby guvernérov, celý rad referend a voľby do zákonodarných orgánov jednotlivých štátov. Návrh na legalizáciu marihuany v Kalifornii neprešiel.
      Podľa doterajšieho spočítania kresiel majú demokrati v Senáte 50 kresiel a republikáni 46, štyri ešte nie sú rozhodnuté. V Snemovni reprezentantov zatiaľ pripadlo demokratom 164 miest a 230 republikánom, ďalších 41 je ešte nerozhodnutých, uviedol denník die Welt.
      Obama nadnes prisľúbil tlačovú konferenciu o výsledkoch volieb. Ešte pred zverejnením prvých výsledkov sa vo Washingtone špekulovalo, či víťazstvá republikánov povedú k patovej situácii alebo úsiliu nájsť spoločnú pôdu, a tiež ako ovplyvnia výhľady Obamovho opätovného zvolenia v roku 2012.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies