Kongresmanka Greeneová predložila návrh zákona, ktorý požaduje odobratie platu Dr. Faucimu

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 13:27 • 2 min
Kongresmanka Greeneová predložila návrh zákona, ktorý požaduje odobratie platu Dr. Faucimu

WASHINGTON - Niekoľko republikánov, ktorí chcú obviniť vládneho činiteľa USA z utajovania informácií o vypuknutí pandémie, v utorok predložilo návrh zákona, ktorý má pomôcť prepustiť Anthonyho Fauciho, ktorý mal pôvodne byť tvárou amerického úsilia boja proti Covid-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Senátorka Marsha Blackburn za americký štát Tennesse obvinila hlavného poradcu Bieleho domu v oblasti koronavírusu Anthonyho Fauciho zo zneužívania technologických a mediálnych spoločností na svoju „PR kampaň“. Domnieva sa tiež, že Fauci spolupracoval od roku 2020 s rôznymi sociálnymi sieťami a médiami na tom, aby ututlali možný únik koronavírusu z laboratória v čínskom Wu-chane. Marsha Blackburn ho vyzvala na odchod z Bieleho domu.

 

img

 

Kongresmanka Marjorie Taylor Greeneová stála na čele svojich kolegov pri ohlasovaní zákona, ktorý by znížil vládny plat Fauciho na nulu a vyžaduje od Senátu dosadenie inej osoby do jeho funkcie. Ku Greeneovej sa na tlačovej konferencii pripojili republikánski kolegovia vrátane predstaviteľov Andyho Biggsa a Paula Gosara z Arizony, Buddyho Cartera z Gruzínska a Boba Gooda z Virginie. 

 

"Je to herec a zaslúži si cenu Akadémie za najlepšie dramatické umenie v pandémii," uviedol Gosar o Faucim. Gosar obvinil Fauciho z vedomia, že vírus spôsobujúci COVID-19 pochádza z laboratória v čínskom Wu-chane. Iní sa zamerali na výluky, ktoré v minulom roku zasiahli americké školy a podniky, pričom Good obvinil Fauciho zo „smiešnej politiky, ktorá zavrela naše cirkvi a malé podniky“.

 

 

 "Dr. Fauci nebol zvolený americkým ľudom. Nebol vybraný, aby viedol našu ekonomiku. Nebol vybraný, aby vládol nad rodičmi a nad výchovou ich detí a napriek tomu Fauci za posledný rok ovládal naše životy," povedala Greeneová.

 

Súvisiaci článok: Hlavný poradca Bieleho domu pre boj s pandémiou Fauci čelí závažným podozreniam! Mal utajovať informácie o vypuknutí pandémie

 

Očakáva sa, že návrh zákona nebude mať hlasovacie právo v Demokraticky kontrolovanej snemovni. Greeneová, ktorej extrémistické vyhlásenia z nej urobili kontroverznú osobnosť Kongresu, poukázala na sériu Fauciových e-mailov, ktorých sa republikáni chopili, s argumentom, že Američanov zavádza, a pôvodne odmietol myšlienku, že Covid-19 mohol pochádzať z čínskeho laboratória. Fauciho e-maily však nepreukázali, že tomu tak je, a rozsiahle dôkazy o presnom pôvode vírusu tak zostávajú naďalej nepresvedčivé.

 

Chcú, aby Fauci odišiel

„Je čas prepustiť doktora Anthonyho Fauciho a odpovedať americkému ľudu,“ uviedla. Biely dom tento mesiac bránil Fauciho po tom, čo sa prevalili e-maily, a v reakcii na pandémiu ho označil za „nepopierateľný prínos“.

 

Greeneová namierila  obvinenie  taktiež proti Číne. Vyslovila v podstate podozrenie, že wu-chanské laboratórium sa snaží urobiť z vírusu zbraň. „Prečo by len tak vznikali vírusy vyňaté z prírody, ktoré by sa mohli zdieľať a prenášať medzi netopiermi alebo inými tvormi? Aby sa mohli využívať a meniť na nejaký druh vírusu, ktorý sa môže šíriť medzi ľuďmi," nazvala to biozbraňou.

 

„Boli sme všetci obeťami biologickej zbrane? Vyžadujeme odpovede,“ dodala. Dodala, že aj Čína by mala znášať následky. Upozornila na preskúmanie „zisku" Wu-chanského inštitútu virológie, v ktorom vedci zvyšujú silu vírusu, aby mohli lepšie študovať jeho účinky na hostiteľov.

 

Tento týždeň čínska vedkyňa z inštitútu, z ktorého údajne unikol koronavírus, poprela, že za celú katastrofu môže jej inštitúcia. „Ako preboha môžem poskytnúť dôkazy o niečom, keď žiadne nie sú,“ povedala Dr. Shi Zhengli pre The New York Times. Kongresman Mo Brooks taktiež vyjadril podporu Greeneovej teórii biologických zbraní a uviedol, že v krajine by bol vírus nákazlivejší iba pre „militarizačné účely“.

 

Hlavná úloha predloženého zákona

Greeneová teda Greene navrhuje zákona, ktorý by znížil Fauciho plat na 0 dolárov „dovtedy, kým Senát nepotvrdí nového správcu NIAID“. Fauciho plat bol v roku 2019 viac ako 417 000 dolárov. Zákon má spustiť vyšetrovanie, ktoré by určilo „čo vedeli fauci a NIAID, keď vedeli na čo minuli peniaze, a ako agentúra reagovala na vírus“.

 

Ďalší jej návrh zákona o nesplnení povinnosti, by zakročil proti očkovacím pasom, čo je opatrenie na overenie stavu očkovania, a to tak, že by niektorým podnikom zakázal „diskriminovať osobu na základe toho, či je očkovaná alebo nie". Zákon tiež umožní ľuďom podať žalobu na spoločnosť, ktorá by sa takej diskriminácie dopustila. Návrh zákona tiež zruší financovanie očkovania štátnych zamestnancov, očkovanie určitých skupín, a zabránil by cestovným obmedzeniam pre neočkovaných.

 

Greeneovej aktivity

Kongresmanka venovala väčšinu času skúmaniu nečestných procedurálnych krokov a reklamných kaskadérskych kúskov. Povedala tiež, že republikáni, ktorí hlasovali proti jej taktike, spolupracujú s demokratmi na „zničení Ameriky“, a obvinila guamskú národnú gardu, že sa pokúsila „prepadnúť“ jej kanceláriu.

 

img

 

Potencionálny problém

Greeneovej návrh zákona zameraný na Fauciho by mohol byť v rozpore s ústavou, ktorá zakazuje Kongresu prijímať akékoľvek zmeny alebo s legislatívou zameranou na konkrétnu osobu alebo skupinu. Okrem toho je jej návrh na zníženie platu Fauciho „dovtedy, kým Senát nepotvrdí nového správcu NIAID“ komplikovaný skutočnosťou, že správca NIAID nie je pozíciou potvrdenou Senátom.

 

Ďalším problémom by mohlo byť to, že sedemdesiattri demokratov podporilo návrh zákona, ktorý by Greeneovú úplne vylúčil z Kongresu, hoci predsedníčka snemovne Nancy Pelosi, ktorá podporuje vystúpenie Greeneovej z výborov, uviedla, že demokratické vedenie toto úsilie nepodporuje. Návrh zákona by si vyžadoval schválenie dvojtretinovou väčšinou.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona