Kongresmani vyzvali Obamu, aby prijal dalajlámu v Bielom dome

NETKY.SK • 3 Jún 2011, 08:24 • 2 min
Kongresmani vyzvali Obamu, aby prijal dalajlámu v Bielom dome

Kongresmani vyzvali Obamu, aby prijal dalajlámu v Bielom dome

slovakia

left justify in out

img

Americkí kongresmani vyzvali dnes prezidenta Baracka Obamu, aby prijal tibetského duchovného vodcu dalajlámu v Bielom dome počas jeho budúcomesačnej návštevy USA.
      Predstavitelia Demokratickej strany i Republikánskej strany tak urobili počas dnešného rokovania zahraničného výboru Snemovne reprezentantov, ktoré sa nieslo i v znamení kritiky politiky Číny.
      Obama oficiálne neprijal dalajlámu v roku 2009, keď tento vtedy i politický líder tibetskej exilovej vlády v indickej Dharamsále navštívil Washington. Začiatkom minulého roka Obama dalajlámu prijal, ale iba na nižšej úrovni. Dalajláma minulý mesiac podpísal dodatok k ústave tibetskej exilovej vlády, čím sa vzdal funkcie politického lídra.
      Predsedníčka výboru, republikánska kongresmanka Ileana Ros-Lehtinenová označila zaobchádzanie americkej administratívy s dalajlámom za hanebné. Vyzvala Obamu, aby prejavil duchovnému vodcovi "náležitú úctu".
      Čína považuje dalajlámu za vodcu separatistov. Peking sa svojím diplomatickým tlakom snaží obmedzovať kontakty tibetského duchovného vodcu zo zahraničnými predstaviteľmi.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies