Kongresman obhajuje odpočúvanie: Zmarilo pokus o teroristický útok

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 09:24 • 2 min
Kongresman obhajuje odpočúvanie: Zmarilo pokus o teroristický útok

WASHINGTON - Získavanie údajov o telefonátoch americkými úradmi zmarilo v nedávnych rokoch pokus o teroristický útok v Spojených štátoch, uviedol dnes republikánsky kongresman Mike Rogers.

slovakia

left justify in out

Rogers, ktorý je v Snemovni reprezentantov predsedom výboru pre tajné služby, obhajoval zbieranie údajov Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Povedal, že to zastavilo "významný prípad", ale vyhol sa detailom, informovala tlačová agentúra AP. Kongresman vysvetlil, že získavanie údajov od telekomunikačného koncernu Verizon bolo legálne a so súhlasom Kongresu. Republikánsky politik dodal, že program získavania údajov nepoškodil občianske slobody, uviedla agentúra Reuters.

Podľa Bieleho domu je rozhodnutie súdu, umožňujúce americkej vláde tajne zbierať údaje o telefonátoch, "zásadným nástrojom" v boji proti bezpečnostným hrozbám. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal, že nemôže diskutovať o tajných informáciách. Podotkol však, že spomínané nariadenie súdu dovoľuje komunite spravodajských služieb vedieť o tom, či sú teroristi alebo podozriví teroristi zapojení do nebezpečných aktivít.

Earnest zdôraznil, že nariadenie súdu vláde nedovoľuje počúvať obsah rozhovorov, ale týka sa len detailov, akými sú napríklad telefónne čísla. Dodal, že program podlieha veľkej zákonnej kontrole a Kongres je plne informovaný.O tom, že NSA zbierala údaje o telefonických rozhovoroch miliónov obyvateľov Spojených štátov, informoval ako prvý britský denník The Guardian. Medializované odhalenie potvrdila demokratická senátorka Dianne Feinsteinová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies