Kongresman Franks odstúpil kvôli podozreniam zo sexuálneho obťažovania

NETKY.SK • 8 December 2017, 07:54 • 2 min
Kongresman Franks odstúpil kvôli podozreniam zo sexuálneho obťažovania

WASHINGTON - Americký kongresman Trent Franks oznámil vo štvrtok svoju demisiu.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, ako etický výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu oznámil, že Franksa prešetruje kvôli podozreniam zo sexuálneho obťažovania.

 

Franks, známy svojím konzervatívnym postojom aj v sociálnej oblasti, informoval, že vyšetrovanie bolo vyvolané jeho "diskusiou o náhradnej starostlivosti s dvoma niekdajšími podriadenými ženami, ktorá bola pre ne nepríjemná".

Vo svojom vyhlásení republikánsky kongresman povedal, že so svojou manželkou bojovali s neplodnosťou a v tejto situácii využili aj služby náhradnej matky, ktorá im porodila dvojčatá. Potom sa snažili mať ďalšie dieťa.

 

Franks vysvetlil, že zrejme vzhľadom na svoju osobnú i rodinnú skúsenosť s náhradným materstvom sa stal necitlivým k tomu, aký vplyv na ostatných môže mať diskusia na takúto výsostne osobnú tému. Povedal tiež, že nikdy nenútil, nezastrašoval ani nenahováral na sexuálny kontakt žiadneho člena svojho tímu v Kongrese. Franks však údajne požiadal dve bývalé spolupracovníčky, aby boli náhradnými matkami pre jeho dieťa.

 

Etický výbor Snemovne uviedol, že vo Franksovom prípade prešetruje, či sa dopustil konania, ktoré by mohlo byť kvalifikované ako sexuálne obťažovanie a/alebo ako odveta za odmietnutie.

 

Franks je tretím americkým zákonodarcom, ktorý tento týždeň odstúpil z úradu v súvislosti so sexuálnym obťažovaním. Pred ním sa funkcie vzdali demokrati Al Franken a John Conyers.

 

Etický výbor Snemovne reprezentantov okrem toho v piatok oznámil, že začal prešetrovať správanie republikána Blakea Farentholda, ktorý je tiež podozrivý zo sexuálneho obťažovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies