Kongres schválil rozpočet pre NASA, vzrastie význam komerčných letov

NETKY.SK • 1 Október 2010, 11:47 • 2 min
Kongres schválil rozpočet pre NASA, vzrastie význam komerčných letov

Kongres schválil rozpočet pre NASA, vzrastie význam komerčných letov

slovakia

left justify in out

img

Schválením nového rozpočtu pre NASA podporila vo štvrtok Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu víziu prezidenta Baracka Obamu zvýšiť význam komerčných vesmírnych letov.
      Rozpočet však ráta aj s poskytnutím peňazí na ďalší let raketoplánom, kým sa program letov raketoplánom zruší.
      Kongresmani pomerom hlasov 304:118 schválili pre NASA 19 miliárd dolárov na budúci rok a 58 miliárd na ďalšie tri roky. Rozpočet už predtým schválil Senát a teraz sa čaká na Obamov podpis.
      Hlasovanie sa uskutočnilo tesne pred kongresovou prestávkou súvisiacou s novembrovými voľbami a pred štartom fiškálneho roka 2011.
      Rozpočet načrtáva predĺženie financovania Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS do roku 2020, presun vesmírnej dopravy v blízkosti Zeme na súkromné spoločnosti a vývoj kozmickej lode, ktorá by do roku 2016 bola schopná prepraviť astronautov do hlbokého kozmu.
      Súčasné smerovanie NASA sa odvrátilo od plánov Obamovho predchodcu George W. Busha vrátiť ľudí na Mesiac. Namiesto toho sa zameriava na dosiahnutie asteroidu a neskôr Marsu.
      "Asteroid ako naša najbližšia destinácia neznamená, že máme niečo proti Mesiacu," povedal Lori Garver z vedenia NASA. "Mesiac je súčasťou akejkoľvek dlhodobej prítomnosti vo vesmíre," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies