Kongres FIFA schválil reformný balík, za hlasovalo napokon 179 členov

NETKY.SK • 26 Február 2016, 12:00 • 2 min
Kongres FIFA schválil reformný balík, za hlasovalo napokon 179 členov

ŽENEVA - Mimoriadny kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v piatok prijal balík reforiem organizácie. Ten obsahuje kompletnú rekonštrukciu vedenia FIFA a obmedzenie funkčného obdobia popredných funkcionárov orgánu vrátane prezidenta.

slovakia

left justify in out

Na schválenie reforiem boli potrebné tri štvrtiny hlasov 207 členských krajín (156), za hlasovalo 179 asociácií. Proti hlasovalo 11 členov (22 percent). Kongres FIFA prijal balík reforiem s cieľom obnoviť dôveryhodnosť futbalového orgánu, ktorý sa v uplynulom období zmietal v korupčných aférach.

 

Dočasne zastupujúci prezident FIFA Issa Hayatou krátko pred voľbou o reformách požiadal hlasujúcich, aby nové reformy schválili. "Je to kľúčový bod obratu. Máme šťastie, že môžeme odštartovať novú kapitolu pre členské federácie," povedal šéf Africkej futbalovej konfederácie.

 

Ešte pred ním vystúpil so správou za rok 2015 šéf finančnej komisie FIFA Markus Kattner a uviedol, že FIFA aj v súvislosti s korupčným škandálom zaznamenala finančné straty 550 miliónov USD. "Bude tiež zložité zabezpečiť potrebných 5 miliárd na roky 2015-2018. Toto všetko má negatívny dopad aj na rezervy FIFA," citovala ho agentúra DPA.

 

Kongres tiež rozhodol, že o suspendácii Indonézie a Kuvajtu sa bude rozhodovať až na májovom kongrese, a preto sa aj na prezidentských voľbách môže zúčastniť 207 z 209 členských krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona