Kongo vyhlásilo epidémiu žltej zimnice v troch provinciách

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:32 • 2 min
Kongo vyhlásilo epidémiu žltej zimnice v troch provinciách

KINSHASA - Konžská demokratická republika (KDR) vyhlásila epidémiu žltej zimnice v troch provinciách vrátane metropoly Kinshasa. Stalo sa tak po tom, ako sa potvrdilo, že sa týmto vírusovým ochorením v krajine nakazilo už 67 ľudí. Ďalších približne 1000, pravdepodobne tiež infikovaných osôb, tamojšie úrady monitorujú, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Konžský minister zdravotníctva Felix Kabange uviedol, že priamo v KDR sa žltou zimnicou nakazilo len sedem spomedzi všetkých potvrdených prípadov. Ďalší si vírusové ochorenie "priniesli" zo susednej Angoly, kde sa žltá zimnica objavila už koncom minulého roka. Podľa Kabangeho slov žltej zimnici v KDR doposiaľ podľahlo päť osôb.

 

"Vyhlasujem dnes lokalizovanú epidémiu žltej zimnice v provinciách Kinshasa, Bas-Congo a Kwango," uviedol Kabange na pondelňajšej tlačovej konferencii. Zdravotníci sa momentálne obávajú najmä šírenia vírusu v husto obývanej Kinshase, ktorá je domovom približne 12 miliónov ľudí a kde je zároveň len veľmi biedna zdravotnícka infraštruktúra.

 

Žltú zimnicu roznášajú komáre, najčastejšie tropické komáre Aedes aegypti, ktoré šíria aj nebezpečný vírus zika. Medzi príznaky tohto vírusového ochorenia patria podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) náhla horúčka, silné bolesti hlavy, žalúdočná nevoľnosť, zvracanie aj celková vyčerpanosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona