Konflikty vo svete znížili kvalitu života v mestách

NETKY.SK • 19 August 2014, 10:45 • 2 min
Konflikty vo svete znížili kvalitu života v mestách

MANILA - Narastajúci počet konfliktov vo svete viedol počas uplynulých piatich rokov k poklesu kvality života vo veľkých svetových mestách. Vyplýva to z výročného hodnotenia kvality života v 140 metropolách, ktoré dnes zverejnila poradenská spoločnosť Economist Intelligence Unit (EIU).

slovakia

left justify in out

Kvalitu života hodnotila na základe piatich kategórií - stability, zdravotnej starostlivosti, kultúry a životného prostredia, vzdelávania a infraštruktúry, informovala agentúra DPA. Od roku 2009 klesá priemerná kvalita života v mestách, čo "vyplýva zo skutočnosti, že pre ostatných päť rokov sú charakteristické zvýšené nepokoje", konštatoval EIU. Zároveň upozornila, že kvalita života klesla v 51 zo 140 posudzovaných miest. Ako príklad menovala ukrajinský Kyjev, líbyjský Tripolis či sýrsky Damask.

 

Za umiestnenie viacerých miest na najnižšie priečky rebríčka môžu konflikty, zdôraznila EIU. "Nedávne konflikty na Ukrajine a Blízkom východe upozornili na pokračujúci dopad z desaťročia destabilizujúcich udalostí, počnúc vojnou v Iraku až po palestínsku intifádu a arabskú jar," pokračovala EIU. "Miestna nestabilita ovplyvnila kvalitu života v mestách, ako je Bangkok," uviedol. Niekoľkomesačné politické nepokoje v Thajsku sa začali vlani a vyústili v máji tohto roku v prevrat.
      

Najlepším mestom sveta pre život sa v najnovšom rebríčku stal po štvrtý raz po sebe austrálsky Melbourne nasledovaný Viedňou a kanadskými mestami Vancouver a Toronto. V prvej desiatke miest sú ešte ďalšie tri austrálske mestá - Adelaide, Sydney a Perth.
      

Najhorším mestom pre život je sýrsky Damask. Na ďalších spodných priečkach rebríčka sa ocitli Dháka (Bangladéš), Port Moresby (Papua Nová Guinea), Lagos (Nigéria) a Karáči (Pakistan). "Najlepšie hodnotené sú zvyčajne stredne veľké mestá v bohatších krajinách s relatívne nízkou hustotou obyvateľstva," konštatovala EIU. "Môžu preto rozvíjať celý rad rekreačných aktivít bez toho, aby to viedlo k vysokej trestnej činnosti či preťažovalo infraštruktúru," citovala z hodnotenia miest agentúra DPA.

Rebríček:

1. Melbourne (Austrália)
2. Viedeň (Rakúsko)
3. Vancouver (Kanada)
4. Toronto (Kanada)
5. Adelaide (Austrália)
5. Calgary (Kanada)
7. Sydney (Austrália)
8. Helsinki (Fínsko)
9. Perth (Austrália)
10. Auckland (Nový Zéland)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies