Konflikty a terorizmus vyšli svet draho: Minulý rok stáli 13,6 bilióna dolárov

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 16:53 • 2 min
Konflikty a terorizmus vyšli svet draho: Minulý rok stáli 13,6 bilióna dolárov

LONDÝN - Nepokoje, konflikty, terorizmus a politická nestabilita po celom svete stáli medzinárodné spoločenstvo v minulom roku 13,6 bilióna dolárov. Vyplýva to zo záverov nového Globálneho mierového indexu (GPI) 2016.

slovakia

left justify in out

V najnovšej analýze 163 krajín a teritórií, z ktorej dnes citoval denník Guardian, sa ďalej uvádza, že najnepokojnejšou krajinou sveta je momentálne Sýria. Po nej nasledujú Južný Sudán, Irak, Afganistan a Somálsko.

 

Na opačnom konci rebríčka figurujú krajiny ako Island, Dánsko, Rakúsko, Nový Zéland a Portugalsko, píše britský denník.

 

Úroveň mierového spolužitia sa zvýšila v 81 krajinách, v ďalších 79 krajinách došlo naopak k zhoršeniu. Situácia vo svete sa tak celkovo zhoršila viac, než tomu bolo v predošlom roku.

 

Medzi najvýraznejšie destabilizujúce faktory súčasnosti patrí terorizmus, politické šarvátky, ako aj zintenzívnenie a dlhé trvanie vojnových konfliktov v Sýrii, na Ukrajine, Stredoafrickej republike (SAR) a v Líbyi.

 

Väčšina teroristických aktivít bola v monitorovanom období zaznamenaná v piatich krajinách sveta: v Sýrii, Iraku, Nigérii, Afganistane a Pakistane. Popri tom však narastajú aj dôsledky teroristickej činnosti v celosvetovom meradle.

 

Globálny mierový index od roku 2007 zostavuje medzinárodný Inštitút pre ekonómiu a mier (IEP) s hlavným sídlom v austrálskom Sydney.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies