Konflikty a katastrofy vyhnali z domov už vyše 85.000 ľudí

NETKY.SK • 15 Máj 2018, 16:45 • 2 min
Konflikty a katastrofy vyhnali z domov už vyše 85.000 ľudí

KÁBUL - Viac než 85.000 Afgancov opustilo od začiatku tohto roka svoje domovy v dôsledku konfliktu alebo prírodných katastrof. Vyplýva to z pondelňajšej správy Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

slovakia

left justify in out

Celkovo bolo v Afganistane od 1. januára do 13. mája 2018 vyhnaných z domov 85.532 ľudí, čo je o 2100 viac ako v rovnakom období vlaňajšieho roka, cituje zo správy agentúra DPA.

 

Najvyšší počet vysídlencov zaznamenali v provincií Ghór na severozápade a Badachšán na severovýchode Afganistanu. Celkovo bolo v roku 2017 v dôsledku afganského konfliktu vysídlených 445.000 obyvateľov. Správa OCHA bola zverejnená v čase, keď bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban v rámci každoročnej jarnej ofenzívy vystupňovali svoje útoky na vládne ciele.

 

Krajinu potrápili aj dve májové zemetrasenia, ktoré poškodili alebo zničili stovky domov v provincii Badachšán. Afganistan sužujú i povodne sprevádzané búrkami, ktoré si doposiaľ v šiestich provinciách krajiny vyžiadali 26 obetí na životoch.

 

Vládne sily okrem Talibanu bojujú s príslušníkmi teroristickej skupiny Islamský štát (IS), ktorí získavajú nové pozície na severe krajiny a pravidelne podnikajú útoky aj v metropole Kábul. Afganský prezident vo februári ponúkol Talibanu mierové riešenie konfliktu. Hnutie reagovalo len ďalšími útokmi a vyhlásením novej ofenzívy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies