Konfliktami sužovaná Ukrajina oslávila vojenskou prehliadkou Deň nezávislosti

NETKY.SK • 24 August 2014, 14:01 • 2 min
Konfliktami sužovaná Ukrajina oslávila vojenskou prehliadkou Deň nezávislosti

KYJEV - Veľkou vojenskou prehliadkou v hlavnom meste Kyjev oslávila dnes Ukrajina Deň nezávislosti, zatiaľ čo na východe územia štátu stále prebieha krvavé povstanie proruských separatistov. Píše o tom agentúra DPA.0

slovakia

left justify in out

Na prehliadke, ktorej sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, pochodovali stovky ukrajinských vojakov a na obdiv sa vystavila ťažká vojenská technika.
      

Manifestácia bola pripomienkou 23. výročia získania nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu v roku 1991.
      

V sobotu bola na návšteve Kyjeva nemecká kancelárka Angela Merkelová a vyzvala na dvojstranné prímerie na východe Ukrajiny, kde povstalci zvádzajú boje s jednotkami ukrajinskej armády. Boje trvajú už štyri mesiace a zahynulo v nich doposiaľ približne 2000 ľudí.
      

"Mier nemôžete dosiahnuť iba sami," povedala Merkelová po rokovaniach s Porošenkom.
      

Ako zdôraznila, základnou podmienkou na urovnanie situácie je uzatvorenie hraníc s Ruskom, čím podporila hlavnú požiadavku vlády v Kyjeve. Porošenko má s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokovať v utorok v Bielorusku.
      

Porošenko tvrdí, že sa stále drží svojho mierového plánu, ktorý sformuloval už v júni. Tento plán vyzýva povstalcov, aby ešte pred prímerím zložili zbrane, čo však militanti odmietajú, pretože to vnímajú ako požiadavku na to, aby sa vzdali.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies