Konflikt vlády s Pravým sektorom pominul, stane sa súčasťou armády

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 10:40 • 2 min
Konflikt vlády s Pravým sektorom pominul, stane sa súčasťou armády

KYJEV - Vodca radikálnej organizácie Pravý sektor Dmytro Jaroš, ktorý je aj poslancom ukrajinského parlamentu, dnes informoval, že sa s vedením krajiny dohodol na spôsobe zaradenia oddielov Pravého sektora do silových štruktúr.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinské úrady pred časom oznámili vedeniu všetkých dobrovoľníckych plukov, že musia vstúpiť do armády alebo Národnej gardy. Ak sa však odmietnu podriadiť, ministerstvo obrany pristúpi k ich odzbrojeniu a prevedie ich na civilnú službu. V prípade, že by odmietli splniť nariadenie, podľa zákona im za nelegálne ozbrojovanie, držanie a nosenie zbrane a munície hrozí trest v trvaní do siedmich rokov väzenia.

 

Jaroš sa odmietal podriadiť požiadavkám vedenia krajiny. Vzoprel sa aj požiadavke, aby Pravý sektor opustil výcvikové stredisko v Desne, ktoré má po rekonštrukcii slúžiť armáde. Vedenie Pravého sektora "principiálne odmietalo" stať sa súčasťou Národnej gardy a so zaradením do armády súhlasilo len za podmienky, že bude osobitným bojovým útvarom.

 

Zdroj blízky rokovaniam dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že "dospeli do takmer finálneho štádia". Súčasne potvrdil, že dobrovoľníkov "nikto odzbrojovať nebude a vstup (Pravého sektora) do ozbrojených síl Ukrajiny sa uskutoční v najbližšom čase".

 

Jaroš dnes spresnil, že obe strany vypracovali "cestovnú mapu" spoločných krokov a prezentovali aj návrh zákona o ukrajinskom dobrovoľníckom zbore. Súčasne vyjadril nádej, že konflikt medzi Pravým sektorom a vedením krajiny je zažehnaný a obe strany splnia dosiahnuté dohody.

 

Pravý sektor je voľným zoskupením nacionalistických, krajne pravicových, čiastočne polovojenských organizácií na Ukrajine. Patrí tam politická strana Ukrajinská národná sebaobrana, neonacistické hnutie Patriot Ukrajiny či polovojenská organizácia Tryzub, ktorej veliteľom je Jaroš. Hlásia sa k nemu aj niektoré organizácie futbalových chuligánov.

 

V roku 2013 sa Pravý sektor zúčastnil i na protivládnych protestoch v Kyjeve a ďalších mestách, najmä na západe Ukrajiny. Vytvoril radikálne krídlo tzv. Euromajdanu, ktoré išlo aj do zrážok s políciou a jednotkami osobitného určenia Berkut. Pluk Azov vytvorený na báze Pravého sektora sa potom výrazne zapojil aj do vládnej protiteroristickej operácie na juhovýchode Ukrajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies