Konflikt v rozhovore s Kozákom spustil vystretý ukazovák, redaktor zaťal do živého

NETKY.SK • 6 September 2016, 18:29 • 2 min
Konflikt v rozhovore s Kozákom spustil vystretý ukazovák, redaktor zaťal do živého

BRATISLAVA - Nepríjemnému konfliktu, ktorý priniesol nedeľňajší televízny rozhovor trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Jána Kozáka s redaktorom RTVS Ľubošom Hlavenom po prehre s Anglickom 0:1 v kvalifikačnom stretnutí o postup na MS 2018, sa dalo predísť.

slovakia

left justify in out

Na jeho druhú otázku, či "sa hneváme na rozhodcov", kouč nahnevane odvetil: "Načo provokujete. No povedzte, načo. Vy povedzte svoj názor. Toto mi robíte? Prosím vás pekne, toto je od vás nekorektné. Ja to dám do polohy takej, aby každý pochopil a vy nasledujúcu otázku dáte takúto. Čo to sú za spôsoby?"

"Na kvalitnom rozhovore sa podieľajú obe zúčastnené strany, v tomto prípade aj redaktor, aj tréner," pripomína Oľga Škvareninová, ktorá prednáša futbalovým koučom študujúcim licenciu UEFA Pro. "Z Kozákovho verbálneho i neverbálneho správania počas odpovede na prvú otázku vidieť, ako emotívne prežíva výsledok zápasu. Svedčí o tom opakovanie slov, pokašliavanie, pohyby telom, dotyk tváre, mimika, smerovanie pohľadu nadol, mihanie očných viečok, obliznutie pier, silený úsmev. V takejto situácii by bolo vhodné, keby redaktor uplatnil empatiu a nepýtal sa na skutočnosť, ktorú tréner navyše diplomaticky naznačil vo svojej predchádzajúcej odpovedi," konštatuje Škvareninová.

Zlom v Kozákovom vyjadrovaní podľa nej nastal najmä po tom, ako Hlavena vystrel ukazovák, ktorým sa ho takmer dotkol. "Toto gesto počúvajúci často vníma ako svoje ohrozenie, spoločenská etiketa ho neodporúča používať. Hoci k športu emócie patria, rozhovoru by prospela väčšia profesionalita na oboch stranách - na strane redaktora lepšia technika kladenia otázok a uplatňovanie rozdielnych spôsobov vedenia rozhovoru v závislosti od situácie či psychického rozpoloženia druhého komunikanta, na strane trénera viac sebaovládania," doplnila Oľga Škvareninová, ktorá komunikáciu s médiami prednášala aj pre hráčov slovenskej reprezentácie do 21 rokov, AS Trenčín, MŠK Žilina či Slovana Liberec.

O nedeľňajšej prehre Slovákov, ktorí v Trnave od 57. min hrali bez vylúčeného kapitána Martina Škrtela (po druhej žltej karte, pozn.), rozhodol gól Adama Lallanu až v úplnom závere nadstaveného času.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona