Konflikt v oblasti Náhorného Karabachu má ďalšie obete

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 12:05 • 2 min
Konflikt v oblasti Náhorného Karabachu má ďalšie obete

BAKU - Konflikt v oblasti Náhorného Karabachu má ďalšie obete. K incidentom došlo dnes - len niekoľko hodín po tom, čo sa prezidenti Arménska a Azerbajdžanu zhodli na potrebe prímeria a mierového riešenia konfliktu v tomto separatistickom regióne. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Azerbajdžanské ministerstvo obrany oznámilo, že "v dôsledku porušenia prímeria" zahynul v blízkosti Náhorného Karabachu jeden azerbajdžanský vojak.

 

Ministerstvo obrany medzinárodne neuznanej Náhornej karabašskej republiky zase uviedlo, že po streľbe z azerbajdžanskej strany zahynul jeden vojak karabašský.

 

Pondelňajšie viedenské rozhovory arménskeho prezidenta Serža Sarkisjana a jeho azerbajdžanského partnera Ilhama Alijeva boli prvými od dramatického vzplanutia násilia, ku ktorému došlo v apríli medzi separatistami podporovanými Arménskom a azerbajdžanskými vládnymi silami v Náhornom Karabachu.

 

Obaja lídri sa na rokovaní vo Viedni tiež dohodli, že stanovia termín a miesto svojho ďalšieho stretnutia, ktoré sa uskutoční v júni, a že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) urýchlene dokončí plán na monitorovanie dodržiavania prímeria v Náhornom Karabachu.

 

Situácia v oblasti styčnej línie v Náhornom Karabachu sa dramaticky zmenila 2. apríla, keď sa v regióne obnovili boje medzi miestnou armádou a azerbajdžanskými jednotkami. Tieto boje boli najintenzívnejšie od roku 1994 a vyvolali veľké znepokojenie na Kaukaze a v priľahlej oblasti.

 

Boje si na oboch stranách vyžiadali niekoľko desiatok obetí na životoch. Strany konfliktu sa 5. apríla dohodli na zastavení paľby a odvtedy sa navzájom obviňujú z pokračovania ostreľovania a útokov.

 

Náhorný Karabach - časť Azerbajdžanu - je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej dohody a doriešenia štatútu tejto oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies