Konflikt v Jemene dosiahol ďalší hanebný míľnik

NETKY.SK • 19 Október 2021, 17:00 • 2 min
Konflikt v Jemene dosiahol ďalší hanebný míľnik

ŽENEVA - UNICEF upozorňuje, že potrebuje okamžitú medzinárodnú pomoc, inak bude v krajine zomierať stále viac detí.

slovakia

left justify in out

Najmenej 10 000 detí zahynulo alebo utrpelo zranenia počas už 7 rokov trvajúceho konfliktu v Jemene. Detský fond OSN (UNICEF) o tom informoval v utorok. "Konflikt v Jemene má ďalší hanebný míľnik: od začiatku bojov z marca 2015 tam zabili alebo zmrzačili 10 000 detí. To sú priemerne 4 deti denne," uviedol hovorca UNICEF James Elder na brífingu v Ženeve, kde vyzval na ukončenie bojov v Jemene.

 

img

 

Tento počet zahŕňa len tie detské obete, o ktorých úrady vedia. Podľa Eldera existuje nespočet ďalších obetí. "Na pokračovanie svojej život zachraňujúcej práce v Jemene potrebuje UNICEF naliehavo do polovice roku 2022 viac než 235 miliónov dolárov," dodal.

 

Prečítajte si tiež: Ak svet nezasiahne, v Jemene zomrú od hladu státisíce detí!

 

V opačnom prípade bude organizácia nútená obmedziť alebo pozastaviť pomoc pre zraniteľné deti. "Financovanie je zásadné. Môžeme narysovať jasnú spojnicu medzi podporou darcov a zachránenými životmi. Aj v prípade zvýšenia pomoci sa však vojna musí skončiť. Na súčasnej úrovni financovania a bez ukončenia bojov sa UNICEF nedokáže dostať k všetkým týmto deťom. Neexistuje iný spôsob, ako to povedať: Bez väčšej medzinárodnej pomoci zomrie viac detí – detí, ktoré za túto krízu nie sú vôbec zodpovedné," upozornil Elder.

 

img

 

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní húsijskí vzbúrenci obsadili hlavné mesto Saná. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a vedie od roku 2015 vojenskú ofenzívu proti húsíom. V dôsledku konfliktu zahynuli desaťtisíce ľudí a milióny ďalších museli opustiť svoje domovy.

 

K téme: OSN varuje svet pred nárastom humanitárnych kríz

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona