Konflikt v Afganistane vyhnal od začiatku roka z domovov 91-tisíc ľudí

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 18:52 • 2 min
Konflikt v Afganistane vyhnal od začiatku roka z domovov 91-tisíc ľudí

KÁBUL - Pokračujúci konflikt v Afganistane prinútil od začiatku roka opustiť svoje domovy 91.022 ľudí, informovala dnes v správe OSN. Predstavuje to 40-percentný pokles v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2016, počas ktorého bolo podľa uvedenej správy vysídlených 152.841 jednotlivcov.

slovakia

left justify in out

Zníženie počtu vysídlených má niekoľko dôvodov, povedal agentúre DPA Násir Málikzaj, pracovník OSN pre humanitárne záležitosti v Kábule.

 

"Po prvé, časť bojov pokračuje v rovnakých oblastiach ako vlani a ľudia z nich už ušli," vysvetlil. Ďalším dôvodom je podľa neho to, že pre rozširovanie chudoby niektorí jednotlivci nemajú financie, aby mohli presunúť svoje veľké rodiny inam. Vo veľkých mestách, ktoré boli v minulosti považované za bezpečné útočiská, sa navyše výrazne zhoršia bezpečnostná situácia.

 

Afganská metropola Kábul sa stala terčom útokov Talibanu a Islamského štátu, pri ktorých zahynuli alebo boli zranené stovky civilistov. "Ľudia si preto myslia, že ak už mestá nie sú bezpečné, je lepšie zostať doma," dodal Málikzaj.

 

Správa OSN dokumentuje úteky obyvateľov z ich domovov v 29 z 34 afganských provincií. Konštatuje, že bezpečnostná situácia vo všetkých regiónoch sa stala premenlivejšou, vo viacerých provinciách pokračovali násilné zrážky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies